Astfel, aflăm de la OMS că românii mănâncă de două ori mai multă sare pe zi decât e recomandat, iar acest lucru ne afectează grav sănătatea. Hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare sunt după colț și au legătură directă cu consumul de sare. Românii sunt de altfel printre cei mai mari consumator de sare din lume.
Potrivit OMS, un adult nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi. Românii consumă, însă, 12 grame pe zi și sunt într-un top al europenilor care nu au grijă de sănătatea lor. Atenție, însă! Nu înseamnă că oamenii mănâncă sare cu lingurița, iar de vină sunt alimentele procesate.
Mezelurile și mâncarea de tip fast-food ar fi cea mai mare problemă, conform experților consultați de Știrile PRO TV. O analiză făcută într-un laborator al DSP a arătat, recent, că în produsele de tip shaorma, burger sau pizza există o cantitate de sare mult mai mare decât în ceea ce avem acasă.
Inclusiv mâncarea de la restaurant e bogată în sare, deci aviz amatorilor. ”Am comandat de la un restaurant masa completă pentru prânz. În aplicație erau trecute atât cantitatea de sare la 100 de grame, pentru fiecare produs, cât și cantitatea acestuia. Ciorba de văcuță are 350 de grame, are peste un gram de sare.
Mergem la felul doi: șnițelul de curcan și cartofii prăjiți, alături de o salată cu roșii și castraveți, adună aproape 3 grame de sare. Dacă adăugăm și desert – plăcinta cu mere, care evident are un strop de sare – prin urmare, doar cu o singură masă, avem aproape cele 5 grame recomandate pentru o zi întreagă”, arată Liliana Curea, corespondent PROTV, în timp ce servește masa la restaurant.
Unele localuri încearcă reducerea cantității de sare, însă de multe ori clienți se plâng că vor mai multă sare. Mai mult, există foarte mulți români care adaugă sare înainte de a gusta mâncarea. Un obicei nociv, avertizează medicii.
”Încercăm să menținem acest trend, să reducem sarea din preparate. Sunt clienți care ne spun: puneți mai multă sare în preparate, dați-ne sare să avem la masă”, explică Mircea Gheorghe, reprezentantul unui restaurant cunoscut din Capitală. În condițiile în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România și la nivel mondial, medicii ne sfătuiesc să nu consumăm sare în exces.
”Cei care dezvoltă și hipertensiune consumă chiar 13 – 14 grame / 24 de ore. Este un lucru extrem de îngrijorător. Riscul unui consum de sare crescut: hipertensiunea, pe de o parte, și complicațiile ei. În primul rând, accidentul vascular cerebral și apoi insuficiența cardiacă, infarctul de miocard”, transmite medicul Maria Dorobanțu de la Societatea Română de Hipertensiune Arterială.
În Portugalia, de 10 ani statul a obligat industria alimentară să micșoreze cantitatea de sare din produsele alimentare. Efectul a fost imediat, iar rata accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 5%. De altfel, OMS a cerut tuturor țărilor să reglementeze consumul de sare, însă multe nu s-au conformat pentru că ”bucatele fără sare” nu au niciun farmec, la fel cum ne demonstra un basm din copilărie.