News

Românii care ar putea primi până la 100.000 de euro pe an de la stat. Cine poate beneficia de un sprijin suplimentar

Românii care ar putea primi până la 100.000 de euro pe an de la stat. Cine poate beneficia de un sprijin suplimentar din partea Guvernului.
15.05.2023 | 20:21
Romanii care ar putea primi pana la 100000 de euro pe an de la stat Cine poate beneficia de un sprijin suplimentar
Românii care ar putea primi până la 100.000 de euro pe an. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii care ar putea primi până la 100.000 de euro pe an de la stat. Cine poate beneficia de un sprijin suplimentar din partea Guvernului, conform proiectului de lege adoptat de deputați cu 244 de voturi pentru și două împotrivă. E vorba de un proiect de lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi.

Românii care ar putea primi până la 100.000 de euro

Potrivit acestei legi, sprijinul va fi oferit sub formă de grant pe o perioadă de trei ani, fiind vorba de 100.000 de euro pe an în cazul persoanelor juridice sau fizice, sau 300.000 de euro pentru cooperativele pentru ”susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume, fructe şi cartofi”.

ADVERTISEMENT

”Schema se aplică cu respectarea prevederilor cuprinse în Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2023 – 2027 şi se va aplica după autorizarea de către Comisia Europeană”, arată sursa citată. Spațiile protejate sunt definite în proiect ca acele spații ”special amenajate ce au ca scop protejarea culturilor de legume şi fructe prin diferite mecanisme şi construite din diferite materiale, precum: sere, solarii, tunele de protecţie”.

Pentru a beneficia de acești bani, solicitanții trebuie să îndeplinească, desigur, mai multe condiții. Prima și probabil cea mai importantă e ca solicitantul să fie o persoană juridică sau fizică înscrisă în registrul agricol și înregistrată fiscal conform ”prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, cooperativă agricolă înfiinţată, organizată şi care funcţionează potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare, grup/organizaţie de producători, după caz”.

ADVERTISEMENT

Totodată, solicitantul trebuie să dețină și să exploateze suprafețe cultivate de legume, cartofi, fructe, plantaţii de pomi fructiferi, plantaţii de arbuşti şi/sau semiarbuşti fructiferi, plantaţii cu struguri de masă destinaţi consumului uman. Mai mult, solicitantul trebuie să comercializeze legume, cartofi şi/sau fructe. De asemenea, suprafața minimă destinată cultivării trebuie să fie de 500 mp. Mai mult, va trebui făcută dovada prin documente justificative că a comercializat anual ”marfă” de cel puțin 1.000 de euro, conform Agerpres.

În altă ordine de idei, solicitantul nu trebuie să se afle în faliment atunci când cere acest ajutor. Trebuie menționat că ajutorul se va acorda pe o perioadă de 3 ani, pentru producția autohtonă și o singură dată pe an. Pentru agricultorii care se bucură că pot primi 100.000 de euro, trebuie să știe că această sumă va reprezenta 20% din valoarea producției comercializate. Așadar, cine vinde legume de 10.000 de euro va primi 2.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Solicitanții sunt informați că vor putea depune cererile pentru acordarea acestui ajutor de stat la sediul instituțiilor cu atribuții în domeniu, stabilitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin norme metodologice. Situația se poate schimba dacă reprezentanții Comisiei Europene vor trimite prevederi noi sau diferite față de această schemă, moment în care schema va fi completată sau modificată corespunzător.

Între timp, ministrul agriculturii Petre Daea avertiza agricultorii din România să nu folosească substanțe toxice atunci când stropesc legumele. “În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiștilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligați prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului.

ADVERTISEMENT

Monitorizăm și asemenea situații trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfășurare a proceselor biologice și să câștige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanțe care nu sunt permise”, transmitea Petre Daea.

ADVERTISEMENT