News

Românii care au aceste boli, cei mai expuși la infecția cu coronavirus. Dezvăluirea făcută de un celebru medic din România

09.05.2020 | 10:23
Romanii care au aceste boli cei mai expusi la infectia cu coronavirus Dezvaluirea facuta de un celebru medic din Romania
ADVERTISEMENT

Bilanțul deceselor provocate de infectarea cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 923 și tinde să înregistreze creșteri alarmante în fiecare zi, având în vedere că vorbim deja despre 14.811 cazuri de îmbolnăvire, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. Deși inițial s-a considerat că această boală ucide doar persoanele vârstnice, datele arată că tinerii sunt la fel de expuși riscului, mai ales dacă suferă de alte afecțiuni grave.

Diabetul și obezitatea, printre bolile care ne fac vulnerabili în fața coronavirusului

Potrivit Cătălinei Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, printre acestea se numără bolile vasculare, neoplaziile, și obezitatea, viața pacientului infectat cu Covid-19 putând fi pusă oricând în pericol. Specialistul avertizează, totodată, că în cazul persoanelor cu diabet zaharat pot surveni anumite complicații, acestea având adesea nevoie de reanimare.

ADVERTISEMENT

Diabetul zaharat reprezintă o situație care care pune pacientul la mare risc. COVID-19 nu reprezintă un risc mai mare pentru pacienții cu diabet zaharat decât îl reprezintă spre exemplu alte infecții ale tractului respirator sever de origine bacteriană sau de origine viral.

Este evident faptul că pacienții cu diabet zahharat au și o evoluție mai severă, că de-a lungul evoluției pot apărea mai multe complicații și pot să aibă un grad mai mare de mortalitate și în general un pacient COVID-19 pozitiv cu diabet zaharat are mai multe șanse să ajungă în serviciile de reanimare decât un pacient fără diabet.

ADVERTISEMENT

Diabetul, ca și bolile cardiovasculare, ca și unele neoplazii sau unele boli pulmonare cronice pun pacienții la risc de a avea o evoluție mai severă în cadrul unei nefericite contactări a infecției cu acest nou tip de coronavirus”, a explicat medicul într-un interviu acordat pentru Antena 3.

De ce sunt grav afectați pacienții cu diabet. Explicațiile medicilor

În România, printre cele mai tinere victime provocate de noul coronavirus se numără și o femeie de 27 de ani care suferea de diabet zaharat. În încercarea de a afla motivele pentru care persoanele ce suferă de această boală sunt mult mai expuse riscului infectării cu COVID-19, medicii din întreaga lume au lansat mai multe ipoteze.

ADVERTISEMENT

Virusul își produce mutații și atacă în mod diferit diferite organisme umane. Citeam studii ale experților clinicieni din SUA și Italia, care spuneau că bănuiesc că aceeași afectare pe care virusul o dă aparatului respirator o dă și altor sisteme, inclusiv sistemului cardiovascular și atunci ne putem aștepta la decese și la persoane mai tinere.

Unul dintre studiile citite, din Statele Unite, arăta că experții clinicieni au ajuns la concluzia că există mai multe ipoteze despre felul în care virusul atacă organismul persoanelor cu diabet.Una dintre ipoteze se bazează pe faptul că virusul trăiește și se înmulțește mult mai bine într-un organism care are o hiperglicemie, o altă ipoteză este dată de faptul că organismul persoanelor cu diabet este deja tarat și are un anumit grad de insuficiență imunitară.

ADVERTISEMENT

Aceste două ipoteze sunt principalele cauze care au fost identificate legate de modul în care virusul atacă organismul persoanelor diabetice.Deși foarte multe persoane tinere sunt aparent sănătoase, doar pentru că nu au fost diagnosticate cu o boală cronică nu înseamnă că acea boală nu există. Ne putem uita la tineri care par sănătoși, dar doar pentru că nu au confirmat o boală, nu pentru că nu ar avea acea boală”, a explicat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, la Digi 24.

ADVERTISEMENT