Pe piața din România am asistat în ultimii ani la o creștere semnificativă a fructelor cu proveniență asiatică. Printre acestea întâlnim și fructul de Goji.
Puțini știu însă că această plantă este cultivată de peste 1.000 de români. Asta înseamnă că multe dintre aceste produse, specifice zonelor din Asia, ajung pe masă din fermele din țară.
În prezent, fructele de goji care sunt adunate din toată ţara în Centrul naţional de colectare a fructelor goji sunt comercializate în supermarketuri importante, precum Mega Image sau Carrefour, în București.
Producătorii spun că cetățenii nici nu au habar că aceste produse, originare din Asia, ajung acum pe rafturi și tarabe direct de pe pământ autohton.
”Problema noastră este că trece clientul pe lângă ele, pentru că nu le cunoaşte şi nu este informat că se produc fructe de goji în România. Vom investi într-o campanie de conştientizare, astfel încât în 2-3 ani lumea să caute şi să cumpere fructe goji româneşti“, afirmă antreprenorul Adrian Nicolae, citat de zf.ro.
La ora actuală, foarte mulți producători de fructe goji provin din zona Moldovei. Fructele sunt colectate de la toți producători, iar condiţia esențială este ca plantaţia să fie certificată, spune antreprenorul.
Numai în 2020, prin Centrul naţional de colectare a fructelor goji au fost comercializate pe piața internă circa 3 tone de fructe proaspete de la 10-15 producători în lanțuri importante de magazine.
Producătorii au speranța că această cantitate de goji va crește în următorii ani și fructele vor apărea și în alte oraşe şi în alte reţele de magazine.
În ceea ce privește prețul de achiziție al fructelor de goji, acesta pleacă de la 75-80 de lei și poate ajunge și la 90-100 de lei pentru un kilogram.
Goji sunt niște fructe de pădure de culoare roşiatică, originare din China şi sunt folosite de mult timp în medicina tradiţională.
Printre altele, fructele de goji sunt utilizate de foarte mulți ani în medicina tradiţională pentru prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale și în întărirea imunității.
Despre goji se vorbește doar la superlativ, fiind considerat un fruct benefic pentru organism. Specialiștii spun că fructele de goji sunt bogate în minerale precum magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, seleniu, conţin 18 aminoacizi, vitamina A, vitamina B, B2 şi B6, vitamina E, polizaharide, acizi graşi nesaturaţi, antioxidanţi, fitosteroli şi fenoli.
De asemenea, fructele goji sunt plantele cu cel mai puternic efect antioxidant dintre toate produsele alimentare din lume. Sunt o puternică sursă de vitamină C, conţinând pe unitate o cantitate de 500 de ori mai are decât portocalele, şi de caroten, conţinând mai mult caroten decât orice alt produs alimentar, scrie site-ul republicabio.