ADVERTISEMENT
News

Românii care merg în Belgia sunt obligați să stea în carantină 14 zile

Autor: Georgiana Dicu | 01.01.2021 | 10:34
Românii care merg în Belgia sunt obligați să stea în carantină 14 zile
Românii care merg în Belgia sunt obligați să stea în carantină 14 zile. Foto: hepta.ro

Românii care merg în Belgia sunt obligați să stea în carantină 14 zile. Noile reglementări au intrat în vigoare pe 31 decembrie și vor fi în vigoare cel puțin până pe 15 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele nerezidente în Belgia rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, inclusiv România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian.

Carantina se poate încheia numai după efectuarea, în a șaptea zi, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Belgia a introdus România în zona roșie

Orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care merge în Belgia după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că această obligație a fost introdusă în noile modificări introduse de autoritățile belgiene, intrate în vigoare la data de 31 decembrie 2020.

Măsura va rămâne în vigoare cel puțin până la data de 15 ianuarie 2021.

De asemenea, potrivit aceluiași set de măsuri, persoanele rezidente în Belgia care se întorc dintr-o zonă roșie unde au stat mai mult de 48 de ore trebuie să efectueze două teste moleculare tip PCR, respectiv în prima zi și în a șaptea zi de carantină.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 2 ianuarie 2021, aceste persoane vor recepționa un mesaj tip SMS după întoarcerea pe teritoriul belgian, care le va permite să se prezinte la un centru de testare.

Sunt și câteva categorii de persoane exceptate de la măsura efectuării carantinei:

– persoanele care îndeplinesc funcții critice în sectoare esențiale, în baza unui certificat emis de angajator;

ADVERTISEMENT

– până pe 4 ianuarie 2021, rezidenții care s-au deplasat în străinătate din motive profesionale pot obține o derogare în baza unui certificat de la angajator, care să ateste scopul profesional al călătoriei; începând cu data de 4 ianuarie 2021, chestionarul de autoevaluare al Formularului de localizare a pasagerilor va lua în considerare călătoriile de afaceri certificate de angajator;

– studenții pot întrerupe carantina, în mod excepțional, doar pentru a susține un examen.

ADVERTISEMENT

Intrarea în Belgia doar cu test negativ

Pentru persoanele nerezidente în Belgia rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, inclusiv România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat).

Și în cazul acestei obligații există o serie de excepții, precizează MAE:

– persoanele rezidente în Regatul Belgiei;

– persoanele cu vârsta sub 12 ani;

– persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă și care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore;

ADVERTISEMENT

– persoanele care călătoresc pe cale aeriană și rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

MAE amintește că toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore anterior intrării pe teritoriul belgian, formularul Passenger Locator Form.

Persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum și persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore sunt exceptate de la măsura completării formularului. Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la carantinare primite prin e-mail/SMS, în urma completării formularul Passenger Locator Form.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/ și https://www.mae.ro/.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!