Germania, odinioară un ”rai” pentru conaționalii noștri ajunși aici pentru un trai mai bun, a devenit o țară în care viața este tot mai grea. Românii care muncesc în acest stat spun că nu le mai ajung banii de la o lună la alta.
Ultimii ani au adus crize peste crize nu doar în România, ci în toată Europa. Muncitorii români ajunși în statele considerate cu economii solide se plâng de faptul că viața este tot mai grea. În Germania se află la ora actuală sute de mii de muncitori din țara noastră. Cei care au venituri minime spun că nu mai merită să muncească pentru că banii nu le mai ajung pentru un trai normal.
Într-o postare pe o platformă de socializare, un român care a renunțat recent la locul de muncă din Germania spune că, în prezent, costul vieții în acest stat nu mai este acoperit de venitul minim. Taxele, impozitele, chiria, și mâncarea sunt foarte mari.
”Știu că mulți nu o să fiți de acord cu mine, dar, din punctul meu de vedere, în Germania, în anul 2025, nu prea mai merită să muncești decât dacă ești sezonier și lucrezi la negru, fără să plătești taxe și impozite, fără să plătești chirie, curent, gaz etc.
De exemplu, în trei-patru luni poți strânge 7.000-10.000 de euro, te duci cu ei acasă și ai rezolvat treaba”, explică bărbatul, într-un clip pe care l-a postat pe TikTok, conform Observator News.
Conaționalul nostru spune că, în prezent, mai poți strânge bani în Germania legal doar cu o condiție. Vorbește de cei care formează un cuplu. Prin acest mod, un salariu se cheltuiește, iar celălalt poate fi economisit.
Apoi, punctual, românul explică de ce consideră că viața în Germania a devenit foarte grea pentru cei cu venit minim pe economie. Dintr-un salariu de 1.800 de euro nu mai rămâi cu nimic după toate cheltuielile.
”Dacă ești angajat, la 40 de ore pe săptămână, un necalificat începător nu ia mai mult de 1.700-1.800 de euro, orice ar spune oricine. Din acei 1.800 de euro, scazi 500 de euro pe chirie. Mai dai 300 de euro pe mâncare, mai dai 200 de euro pe haine, lucruri necesare.
Deja ai ajuns la 1.000 de euro cheltuiți. Dacă mai ai o asigurare la mașină și trebuie să bagi și motorină, deja se duce tot. Nu mai rămâi cu nimic”, mai spune bărbatul.
În aceste condiții, revenirea în România este soluția la care apelează tot mai mulți români. Bărbatul din Germania crede că această variantă poate fi una logică. Condiția e să ai deja o locuință în România.
”Dacă ai casa ta în România și ești harnic, îți mai pui ceva în grădină, un zarzavat, mai crești un porc pe lângă casă, nu mai trebuie să plătești totul cu bani. Rămâi acasă, nu mai stai prin străinătate să-ți mănânci anii din viață, să-ți pierzi tinerețea pe aici, cu stres, hârtii și tot felul de prostii. Știți prea bine cum e“, adaugă tânărul.