News

Românii care nu au bani să-și plătească în acest an chiria vor fi ajutați de ANAF. Cum se poate obține ajutorul de la Guvern

28.05.2020 | 16:28
Romanii care nu au bani sasi plateasca in acest an chiria vor fi ajutati de ANAF Cum se poate obtine ajutorul de la Guvern
Ajutor de chirie promis de Guvern pentru cei care nu se mai descurcă
ADVERTISEMENT

Fiscul va plăti chiria oamenilor care au avut veniturile scăzute din cauza pandemiei de Covid-19. Amânarea plății chiriei se poate face prin intermediul Fiscului, dacă proprietarul e de acord cu acest lucru.

Românii care nu mai pot să-și plătească chiria vor fi ajutați de ANAF

Concret, Fiscul va plăti datoria în locul chiriașului, urmând ca banii să fie plătiți înapoi, până la finele anului, în rate. De acest ajutor vor beneficia persoanele fizice, dar și operatorii economici.

ADVERTISEMENT

Conform Mediafax, această lege este în vigoare din 24 mai. O femeie care s-a ales cu salariul tăiat cu 25% în urma crizei a explicat situația prin care trece. „Salariul meu a scăzut cu 25%. Chiria nu a scăzut absolut deloc. Eu plătesc 150 de euro constant, indiferent de cât am salariul”, a explicat Daniela Botoș, specialist în vânzări. Femeia va putea apela astfel la Fisc pentru a fi păsuită până la finele anului de plata chiriei.

De asemenea, pot beneficia de ajutor toți operatorii economici care au avut venituri sau încasări mai mici cu 15% începând cu luna martie, față de media ultimului an. Amânarea plății chiriei poate fi cerută și pentru luna lunie.

ADVERTISEMENT

Trebuie să vrea și proprietarul. Fiscul plătește chiria în contul proprietarului”, a explicat un consultat fiscal pentru sursa citată. Rămâne, însă, problema acelor magazine care au chirii în mall-uri.

Momentan nimeni nu știe dacă acești operatori economici pot beneficia de ajutorul de la Fisc, însă legea nu permite ca ANAF să „împrumute” firmele cu mai mult de 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Ajutorul de la ANAF va fi 2.000 de lei pentru persoanele fizice, 10.000 pentru firme

Fiscul va plăti pentru persoanele fizice o sumă de maximum 2.000 de lei, iar în cazul operatorilor economici chiria nu poate să depășească 10.000 de lei, potrivit legii 62/2020.

Cu toate că mall-urile rămân închise din 1 iunie, magazinele aflate în interior vor avea cu siguranță pierderi, pentru că această lege nu se va aplica în cazul acelor chirii care depășesc 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În 2017, 3% dintre români locuiau în chirie, fiind vorba de aproximativ 600.000 de oameni. Majoritatea se află în orașele mari din România.

ADVERTISEMENT
Tags: