O familie din Botoșani a stat 20 de ani închisă într-un apartament. Un examen picat i-a determinat să decurgă la gestul extrem. Dar, în ultima perioadă, situația a devenit alarmantă pentru vecini.
Chiar dacă pare un scenariu pe care îl poți vedea ecranizat pe Netflix, o familie de români a refuzat, timp de 20 de ani, să părăsească apartamentul. O femeie de 67 de ani și cei doi copii ai săi, o fiică de 44 de ani și un fiu de 47 de ani, au trăit izolați fără să iasă din locuință.
Au ajuns în această situație după ce fata a picat examenul de admitere la Facultatea de Medicină. Nu a putut face decepției, astfel că a decis să rămână în casă. Mama a încercat să o consoleze, dar au ajuns să se retragă complet din comunitate.
Băiatul a ieșit până în 2020, dar pandemia de COVID-19 l-a făcut să se alăture mamei și surorii sale. Cu toții erau baricadați în apartament cu o comodă pusă de-a curmezișul pentru a bloca ușa.
Cel care avea grijă de ei era fostul soț al femeii. Numai că, familia care nu a mai ieșit din casă timp de 20 de ani avea și tulburări psihice. Și, în lipsa unui tratament, au ajuns să amenințe vecinii, de pe balcon, că o să arunce blocul în aer.
„Mama și fata nu au mai părăsit imobilul de aproximativ 20 de ani. Totul ca urmare a unei decepții a fetei că nu a fost admisă la Facultatea de Medicină. Mama a rămas în sprijinul și îngrijirea fetei. Fiul, de la debutul pandemiei s-a izolat și el în casă pentru a nu fi internat ca urmare a infectării cu COVID”, a declarat comisarul Ionuț Stărică de la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, conform adevarul.ro.
Constantin Sandu a divorțat de soția lui înainte ca ea și copiii să se izoleze. Știa că au probleme, însă nu i-a putut ajuta. „Fata a suferit o decepție mare de tot și nu a mai vrut să iasă din casă. Fosta soție a rămas cu ea. Aveau probleme psihice.
Eu aveam grijă de ei, le aduceam mâncare, le aduceam haine, plătesc datoriile. Le duceam gunoiul. Pentru că apartamentul este și pe mine, și pe fosta soție. Nu-mi dădea nimeni pastile pentru ei, că ziceau că sunt ca drogurile. Au stat așa, fără”, a spus bărbatul.
În timp, lipsa tratamentului pentru tulburările psihice de care sufereau a dus la apariția unor probleme tot mai grave. Certurile, amenințările și injuriile au devenit tot mai frecvente, iar vecinii, speriați, au cerut ajutorul autorităților.
„Locatarii au mai formulat sesizări cu privire la comportamentul acestor persoane. Sesizările făcute și verificările anterioare efectuate nu au reliefat niște fapte de natură penală. Ulterior, pe fondul faptului că băiatul a intrat și el în locuință și nu a mai avut acces la exterior, izolându-se și el, a început să comită fapte de tulburare a liniștii și ordinii publice prin amenințări adresate vecinilor. Neluarea tratamentului medical, posibil, spunem noi, a făcut ca lucrurile să degenereze și să continue cu proferarea de amenințări față de vecini”, a spus Ionuț Stărică.
Tânărul nu era la prima problemă de acest fel. Fusese ridicat de acasă și în 2015. Potrivit tatălui său, obișnuia să deranjeze vecinii cântând imnul României cu voce tare, la ore incomode.
„Când băteau vecinii în țevi ei se speriau și plângeau. Băiatul cânta atunci imnul României. Și când cânta băiatul imnul României l-o săltat și în 2015”, a declarat Constantin Sandu.
În baza unei hotărâri judecătorești, pe 19 februarie, un echipaj de intervenție al Poliției a pătruns în locuința familiei, care se baricadase în interior. După ce au spart ușa, cei trei au fost escortați și transportați la Psihiatrie.