News

Românii care pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Care sunt condițiile impuse

Unii români au posibilitatea de a ieși la pensie mult mai devreme. Există și o nouă formulă de calcul, însă nu multă lume știe asta
18.03.2025 | 20:42
Romanii care pot iesi la pensie cu 15 ani mai devreme Care sunt conditiile impuse
Românii care pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Persoanele cu handicap au posibilitatea să iasă la pensie cu 15 ani mai devreme decât în mod obișnuit. Totuși, ca acest lucru să fie posibil, trebuie respectate câteva condiții.

Care sunt condițiile

Prin intermediul reglementărilor introduse prin Legea nr. 360/2023, care a intrat în vigoare în luna septembrie 2024, persoanele cu handicap pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme.

ADVERTISEMENT

Acest lucru poate fi posibil doar dacă acestea au un stagiu de cotizare de 12 ani, mai exact o treime din stagiul complet de cotizare, conform romaniatv.net.

În același timp, există și posibilitatea ca cei cu handicap să iasă la pensie cu 10 ani mai devreme, asta dacă au realizat un stagiu de cotizare de 23 de ani și patru luni, adică echivalentul a două treimi din stagiul complet de cotizare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, persoanele care prezintă un handicap mediu, pot înceta activitatatea profesională cu 10 ani mai devreme dacă au realizat integral stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Ca reducerea vârstei de pensionare să fie posibilă, trebuie să se prezinte un certificat valabil care să ateste gradul de handicap. Documentul trebuie să fie emis conform Legii nr. 448/2006 privind protecția drepturilor persoanelor cu handicap.

ADVERTISEMENT

Noua formulă de calcul pentru persoanele cu handicap

Mai mult decât atât, începând cu data de 1 ianuarie 2025, românii cu handicap pot beneficia de o nouă formulă de calcul a pensiei, lucru ce nu este atât de cunoscut.

ADVERTISEMENT

Așadar, persoanele cu handicap grav sau accentuat primesc puncte de sprijin la pensionare. Valoarea unui punct de sprijin este stabilită la 0,125 din indicatorul social de referință (ISR), echivalentul a 82,5 lei pentru fiecare punct, conform sursei menționate.

De asemenea, cei care au lucrat în condiții de handicap grav sau handicap vizual grav primesc un punct de sprijin pentru fiecare an. Aceștia ar fi trebuit să primească o indemnizație de solidaritate începând cu 1 ianaurie 2025, însă Guvernul a decis amânarea sprijinului până în 2026. În același timp, persoanele care au lucrat în condiții de handicap accentuat primesc 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an.

Tags: