News

Românii care pot primi până la 8.500 de lei lunar de la stat. Ce condiții trebuie îndeplinite

Românii care pot primi până la 8.500 lunar de la stat. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca cetățenii să primească acești bani.
15.04.2023 | 16:15
Romanii care pot primi pana la 8500 de lei lunar de la stat Ce conditii trebuie indeplinite
Românii care pot primi până la 8.500 lunar de la stat. Care sunt condițiile. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Care sunt românii care pot primi până la 8.500 de lei lunar de la stat. Conform legii, o categorie de cetățeni este îndreptățită să încaseze o sumă importantă de bani din bugetul public.

Românii care pot primi până la 8.500 de lei lunar de la stat. Care sunt condițiile

În 2023, indemnizația de creștere a copilului, ajutorul social pe care statul român îl acordă părinților care au copii, a suferit modificări importante. Legislația în vigoare spune că persoanele aflate în concediu de creștere a copilului pot încasa o indemnizație de până la 8.500 de lei lunar, în funcție de venitul dinainte de perioada de concediu.

ADVERTISEMENT

Astfel, mama sau tatăl unui nou-născut poate beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Banii nu se acordă automat. Asta pentru că părintele trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Persoana care depune dosarul pentru a solicita plata indemnizației de creștere a copilului trebuie să demonstreze că, în ultimele 24 de luni, cel puțin 12 luni consecutiv, a avut venituri supuse impozitului pe venit.

ADVERTISEMENT

Textul legii (OUG 111/2010): ”Beneficiarii trebuie să fi realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit (…) pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela”.

Valoarea indemnizației se stabilește în funcție de veniturile respective. Cuantumul poate reprezenta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutive în care s-au obținut venituri supuse impozitului pe venit.

ADVERTISEMENT

Legea spune că suma minimă a indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (ISR). Pe de altă parte, cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

ADVERTISEMENT

Valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului:

  • 0-2 ani: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim este de 1314 lei iar cuantumul maxim este de 8500 lei;
    0-3 ani (în cazul copilului cu handicap): 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim este de 1314 lei iar cuantumul maxim este de 8500 lei.

Guvernul a majorat, în noiembrie 2022, indemnizația de creștere a copilului, în anumite condiții

În noiembrie 2022, ministrul familiei, Gabriela Firea, anunța că Guvernul a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului. Erau și o serie de condiții anunțate de oficialul Executivului.

Măsura majorării indemnizațiilor de creștere a copilului este valabilă pentru mamele care au gemeni, tripleți sau multipleți. ”Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil. Nu doar 1.314 lei cât încasa până acum.

Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an. Măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii”, a anunțat Gabriela Firea, ministrul familiei.