News

Românii care riscă să piardă bani când ies la pensie. Ce trebuie să scrie pe cartea de muncă

Românii care riscă să piardă bani când ies la pensie. Ce trebuie să scrie pe cartea de muncă potrivit legii? Experții au încercat să lămurească această situație.
25.05.2023 | 07:09
Romanii care risca sa piarda bani cand ies la pensie Ce trebuie sa scrie pe cartea de munca
Românii care riscă să piardă bani când ies la pensie. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii care riscă să piardă bani când ies la pensie. Ce trebuie să scrie pe cartea de muncă potrivit legii? Experții au încercat să lămurească această situație. Românii trebuie să știe că atunci când aleg să lucreze în acte pe un salariu mai mic, sau chiar minim pe economie, și se mulțumesc cu gândul că primesc în plus ”la negru” vor avea de suferit când ies la pensie.

Românii care riscă să piardă bani când ies la pensie

Conform Antena 3, foarte mulți români primesc în acte salariul minim pe economie, însă restul banilor vin ”la negru”, în plic, nefiind fiscalizați. Cum era de așteptat, acești oameni vor avea mult de pierdut la pensie, comparativ cu românii care au venituri legale 100%, care apar integral în ”cartea de muncă”.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, dintr-un salariu minim brut pe economie de 3.000 de lei, sistemul public de pensii va lua 595 de lei pe lună, iar după 35 de ani un român va avea o pensie de 1.260 de lei. Lucrurile se schimbă la un salariu brut de 8000 de lei, adică 4.700 de lei în lună, unde pensia unui român va fi 2.500 de lei. Desigur, tot o pensie mică, o sumă nesemnificativă, însă puțin mai mare ca și prima variantă.

Românii pare neinteresați de acest subiect, pensia, mai ales cei tineri, însă alții s-au întrebat oare când s-ar putea pensiona. Potrivit anunțului Casei Naționale de Pensii Publice, pe site-ul oficial al instituției oricine poate să-și completeze data nașterii și sexul, după care poate afla data pensionării.

ADVERTISEMENT

Cel mai trist pare că o persoană care a avut un salariu mic va avea o pensie aproape identică cu o persoană care nu a lucrat o zi în viața ei. Conform datelor oficiale, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.586 la 1.785 de lei, iar din 2024 aceasta va crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creștere reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Totodată, indemnizația socială pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, e stabilită la 1.125 de lei și e de fapt un ajutor dat pensionarilor săraci, acei oameni care nu au cotizat o zi în viața lor. Probabil, tocmai de aceea tot mai mulți români profită de faptul că își pot cumpăra vechime până în luna septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Concret, legea le dă dreptul românilor care nu au cel puțin 10 ani de cotizare să cumpere vechime, plătind 25% pe lună din salariul minim brut pe economie, până e atins acest stagiu de cotizare. Pentru că suma cumulată poate fi un efort financiar considerabil, legea le permite oamenilor să facă această plată eșalonat.

”Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

ADVERTISEMENT

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

ADVERTISEMENT
Tags: