Unul dintre marile scandaluri din perioada pandemiei de COVID-19, în care un cuplu din București s-a plâns că a fost agresat de poliție pentru că a refuzat ”termoscanarea”, la intrarea într-un supermarket, s-a încheiat în instanță. Protagoniștii scandalului și regizorul care a filmat întreaga scenă trebuie să plătească despăgubiri importante lanțului de magazine Kaufland. Decizia nu este definitivă.
”Admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta-pârâtă Kaufland România SCS, în contradictoriu cu pârâţii-reclamanţi Ștefanache Sorina, Ștefanache Doru-Ionel, Adamescu George și Galamboș Tiberiu. Obligă pârâţii-reclamanţi în solidar la plata către reclamanta-pârâtă a sumei de 20.000 lei, reprezentând despăgubiri”, se arată în minuta decizie luată în urmă cu câteva zile de Judecătoria sectorului 2, conform FANATIK.
Scandalul a avut loc în mai 2020, atunci când în mediul online a apărut un filmuleț de 13 minute în care doi bucureșteni, Doru (executive expert) și Sorina (jurnalist), au povestit că au fost agresați de polițiștii de la secția 24, după ce anterior au ”refuzat termoscanarea”, la intrarea în magazinul Kaufland. Imaginile realizate la intrarea în magazin îi arată pe cei doi, certându-se, mai întâi, cu angajații firmei de pază, pe motiv că aceștia nu au dreptul să-i termoscaneze pentru că ”nu sunt cadre medicale”.
În imagini apare și un alt bărbat care încearcă să forțeze intrarea în magazin, identificat ulterior ca fiind Tiberiu Galamboș, fost instructor al grupării MISA. Ulterior, acesta a negat că ar avea vreo implicare în incident, însă numele lui apare pe lista pârâților în procesul intentat de Kaufland.
În momentul următor, la fața locului sosesc mai multe echipaje de poliție, iar protagoniștii sunt săltați cu forța de agenți, pentru că se opun reținerii. La final, ei apar plini de contuzii și relatează că au fost bruscați de polițiștii care i-au și amendat pentru că nu purtau mască.
Ca urmare a incidentului, Poliția București a emis un comunicat prin care se arată că agenții au intervenit pentru că trei persoane făceau scandal în fața magazinului.
„La data de 19 mai a.c., prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea.
Persoanele au fost sancţionate contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu”, se arată în comunicatul poliției.
Imaginile cu bucureștenii bruscați de poliție au devenit virale și au fost preluate de televiziuni, inclusiv de Antena 3, lucru care a dus la citarea lui Mihai Gâdea ca pârât, în acest proces. Totuși, opinia publică a devenit suspicioasă pentru că imaginile surprinse la intrarea în magazin erau unele de o calitate superioară, iar montajul era unul profesionist.
Ulterior s-a aflat că George Adamescu, cel care le-a realizat, este regizor de scurt-metraj și un adept al teoriilor consiprației, conform postărilor sale de pe paginile de socializare. În plus, scena nu ar fi fost tocmai spontană, așa cum a părut inițial și acesta ar fi scos din montaj mai multe momente, cum ar fi cel în care agenții de poliție încearcă să aplaneze ”cu vorba bună” tot conflictul iscat între clienți și forțele de ordine.
„În afară de fake news a mai inventat ceva românul, pe pandemie: fakereality show (Ştiu, pare o contradicţie în termeni!). S-a mers şi pe quiproquo-ul de nume (nu-i Alexander, fiul magnatului), iar replicile sunt aproape identice cu cele ale Coanei Leana, când i-au legat mâinile la spate!”, a spus, la vremea respectivă, Irina Margareta Nistor pentru Adevărul.
Scandalul s-a întins până la nivel politic. Alexandru Rafila, în prezent ministru al sănătății, a explicat că ”termoscanarea nu este, de fapt termoscanare” ci o simplă măsurare a temperaturii, de aceea nu este nevoie de cadre medicale pentru a îndeplini această sarcină.
”La intrarea în magazine se ia temperatura. Nu se face termoscanare. (…) Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat termperatura individual, sunt niște dispozitive care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane”, a explicat Rafila.
Conform deciziei instanței, George Adamescu este obligat, după rămânerea definitivă a deciziei, să elimine de pe contul de YouTube filmul ”Termoscanarea la români – abuzuri și ilegalități la Kaufland” și le interzicere pârâților de a publica pe viitor, în mediul online, clipul respectiv.
De asemenea, judecătorii au respins cererile reconvenționale ale celor 4 pârâți împotriva companiei Kaufland, a secției 24 de poliție și a instituțiilor de presă care au relatat incidentul. Ei vor trebui să plătească și 6.750 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.