News

Românii care vând mașini la mâna a doua, obligați să își facă PFA. Mai au la dispoziție o zi pentru depunerea declarației unice

Românii care vând mașini second hand trebuie să își facă PFA. Ei trebuie să știe că joi este ultima zi pentru depunerea declarației unice.
24.05.2023 | 17:26
Romanii care vand masini la mana a doua obligati sa isi faca PFA Mai au la dispozitie o zi pentru depunerea declaratiei unice
Românii care vând mașini la mâna a doua, obligați să își facă PFA. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care cumpără și vând mașini la mâna a doua, în mod constant, sunt obligați să își facă PFA, potrivit legislației în vigoare. Prin urmare, aceștia trebuie să depună declarația unică, dar și să achite impozite pe venit.

Vânzătorii de mașini la mâna a doua, nevoiți să își facă PFA. Ultima zi pentru depunerea declarației unice

De asemenea, în cazul în care este necesar, românii care obțin venituri din această activitate independentă, sunt obligați să achite și contribuția pentru pensie (CAS), sănătate (CASS) și TVA, se arată în Codul Fiscal.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, vânzătorii de mașini la mâna a doua își vor declara veniturile provenite din activitatea în cauză, prin depunerea declarației unice sau formularul 212, așa cum este cunoscut. În acest sens, ei trebuie să știe că mai au la dispoziție o zi pentru completarea declarației.

Conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), termenul limită pentru depunerea declarației unice (formularul 212) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale este 25 mai 2023.

ADVERTISEMENT

Astfel, românii care vând autoturisme second hand, având o activitate constantă din care câștigă bani, pot depune declarația unică până joi, inclusiv. Ei au obligația legală de a declara aceste venituri.

Acest lucru se face prin completarea cu „informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea acesteia la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal”, notează avocat.net.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie menționat faptul că dacă veniturile unor persoane fizice vor trece de plafonul de scutire de 300.000 de lei, atunci acestea vor fi nevoite să devină și plătitoare de TVA.

Cum poate fi depusă declarația unică

ANAF amintește că formularul poate fi depus prin mijloace electronice, accesând platforma online „Spațiul privat virtual” (SPV), dezvoltată de instituție, ori pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătura digitală.

ADVERTISEMENT

Totodată, declarația unică poate fi depusă și în format hârtie, la registratura organului fiscal sau trimisă prin poștă, fiind nevoie de o confirmare de primire, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

 

ADVERTISEMENT