Potrivit Ministerului Energiei, familiile vulnerabile vor primi 750 de lei, sau mai puțin, pentru a monta faimoasele repartitoare de căldură. Programul derulat are o valoare totală de 375 de milioane de lei, desigur cu fonduri europene. Un ”angajament” de a sprijini familiile vulnerabile.
Că se întâmplă fix înainte de alegeri, o pură coincidență. ”Acest program reprezintă angajamentul nostru de a sprijini familiile vulnerabile în optimizarea consumului de energie termică. Prin alocarea unui buget de aproape 400 milioane de lei şi implementarea unor soluţii eficiente, cum sunt sistemele de repartitoare pentru energie termică, ne propunem să facem paşi reali către eficientizarea energetică a tuturor gospodăriilor.
Ne dorim ca fiecare familie vulnerabilă să poată beneficia de facturi mai mici şi de un control mai precis asupra consumului de energie. Avem încredere că această măsură va aduce o îmbunătăţire în calitatea vieţii celor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri“, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei, într-un comunicat, conform Observatornews.ro.
Proiectul a fost elaborat pentru a implementa prevederile Legii nr. 428/2023, care ”instituie măsuri temporare” de sprijin pentru achiziția acestor sisteme tehnice de repartizare a consumului individual de energie termică. Aceste sisteme sunt ”esențiale pentru eficientizarea consumului de energie”.
De acest sprijin vor beneficia familiile și persoanele care locuiesc în imobile de tip condominiu și care au venituri mai mici de 2.000 de lei, inclusiv. Fiecare familie poate beneficia de cel mult 750 de lei, bani care vor fi cheltuiți pentru achiziția unui asemenea sistem de repartizare, până cel târziu pe 31 decembrie 2025.
Guvernul a prins gustul ajutoarelor și ”cardurilor”, astfel că și acest ajutor va fi livrat tot pe un card, denumit ”card pentru repartitoare”. Acest card va fi distribuit prin Poșta Română, în timp ce montarea sistemelor va fi realizată de societăți autorizate. Desigur, decontarea se va face în baza unor documente justificative.
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, explica acum doi ani de ce un astfel de repartitor de căldură va fi obligatoriu în orice apartament din țara noastră care se bazează pe un sistem centralizat de încălzire. Așadar, bucureștenii sunt principalii vizați de lege.
”Repartitorul de căldură preia o temperatură a mediului ambiant din încăpere, fiind pus pe calorifer, și interpretează după aia niște cifre și le transformă în lei. Sub nicio formă nu măsoară câtă căldură ai în calorifer”, a explicat Radu Opaina. Specialistul susține într-un interviu acordat Europa Liberă că aceste sisteme sunt ineficiente.
”Avem zeci de mii de sesizări numai în București, de la oamenii supărați că și-au pus repartitoare”, a explicat Radu Opaina. Cu toate acestea, pe politicieni nu-i sperie prea mult această reacție a populației, astfel că repartitoarele vor deveni obligatorii în următorii ani și toți bucureștenii se vor obișnui cu ele.
În teorie, repartitorul ar acționa ca un termostat și le-ar permite oamenilor să scadă temperatura din casă pentru a face economie. În practică, aceste repartitoare nu sunt tocmai eficiente, arată oamenii nemulțumiți.