News

Românii care vor să meargă în Grecia, atenționați de MAE. Incendiile puternice au devastat țara

Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe românii care vor să meargă în Grecia, din cauza riscului de incendii în această țară. Situația este gravă, potrivit autorităților.
20.07.2022 | 15:31
Romanii care vor sa mearga in Grecia atentionati de MAE Incendiile puternice au devastat tara
Incendii în Grecia. MAE avertizează turiștii români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

MAE îi informează, de asemenea, pe români cum să procedeze atunci când se produce un incendiu și ce să nu facă pentru a rămâne în siguranță.

MAE avertizează românii care vor să plece în Grecia

Apariția focarelor de incendiu este favorizată de menținerea condițiilor climatice deosebite, caracterizate de temperaturi în continuă creștere și vânt puternic (7/8 grade pe scala Beaufort – ruperea ramurilor/arborilor, valuri mari de 4, până la 7 metri înălțime). Zonele cele mai vizate vor fi:

ADVERTISEMENT

Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida; Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee și Peninsula Peloponez, a transmis MAE.

De asemenea, pompierii le transmit turiștilor români aflați în Grecia să respecte anumite reguli, pentru a preveni orice fel de incendiu.

ADVERTISEMENT

Așadar, oamenii nu au voie să:

  • dea foc gunoiului sau vegetației uscate;
  • utilizeze grătare în aer liber;
  • desfășoare activități în aer liber care pot genera scântei sau foc deschis;
  • arunce țigări aprinse în aer liber;
  • lase resturi menajere în pădure.

Cetățenii români care observă un incendiu trebuie să sune gratuit la 199, pentru a chema pompierii. Serviciul de Pompieri va solicita următoarele informații, în situația respectivă:

ADVERTISEMENT
  • locația și punctul exact în care se află persoana care face sesizarea;
  • locația, punctul exact și direcția de propagare a incendiului;
  • tipul de vegetație care arde.

”Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088”, a mai transmis MAE.

ADVERTISEMENT

Grecia este afectată de incendii în mai multe zone, însă situația din Atena este cea mai recentă și cea mai gravă. incendiu din Grecia alimentat de vânturi puternice a făcut ravagii în regiunea muntoasă Penteli, lângă Atena, marți, determinând autoritățile să ordone evacuarea a cel puțin patru zone și a unui spital.

Nori puternici de fum se ridicau pe cer, plutind deasupra muntelui Penteli, unde incendiul a izbucnit la 14:30 GMT, la aproximativ 27 km (16 mile) nord de centrul Atenei, conform Reuters.

Imaginile au arătat templul Partenon de pe dealul Acropolei acoperit de lumină roșie din cauza focului care ardea în fundal. Până la căderea nopții, flăcările erau vizibile de pe insula Evia, la aproximativ 50 km distanță, potrivit martorilor.

Aproximativ 420 de pompieri asistați de 85 de autospeciale încercau să stingă focul, care ardea pe mai multe fronturi. Autoritățile au evacuat cel puțin patru zone și un spital, pentru a proteja oamenii de flăcări.

Peste 200 de pompieri și echipamente din Bulgaria, Franța, Germania, România, Norvegia și Finlanda asistă colegii din Grecia, pentru a stinge flăcările.

Anul trecut, incendiile de pădure au devastat aproximativ 300.000 de acri (121.000 de hectare) de pădure și tufiș în diferite părți ale Greciei, în timp ce țara a cunoscut cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: