Românii cer decontarea cheltuielilor pe analizele alergiilor la copii. Petiție către Ministerul Sănătății

Alexandru Năstase   
în News
12/08/2019, 08:28
Românii cer decontarea cheltuielilor pe analizele alergiilor la copii. Petiție către Ministerul Sănătății GALERIE FOTO
O petiție online a fost inițiată pentru acordarea gratuității testelor de alergeni. Sursa foto - facebook

Românii cer decontarea cheltuielilor pe analizele alergiilor la copii, atât pentru depistare, cât și pentru evaluare. Nu mai puțin de 6200 de oameni au semnat o petiție online prin care au solicitat acest lucru. Oamenii spun că testele sunt unele deosebit de costisitoare și că, în general, destul de rar o familie își permite să suporte în totalitate prețul investigațiilor. De remarcat că în urma unui studiu s-a descoperit că alergiile afectează aproximativ 20% din populaţie.

Românii cer decontarea cheltuielilor pe analizele alergiilor la copii

În acest moment se știe că sunt câteva sute de copii în România care suferă de una sau chiar mai multe alergii. Trebuie specificat că prețul testelor porneşte de la 60 lei şi poate ajunge până la 5.000 de lei. Conform unui sondaj realizat la începutul anului de către Asociaţia Română de educaţie în alergii, din 630 de copii participanți la cercetare, 75% au alergie la lactate, 40% au alergie la ouă, 38% au alergii respiratorii iar 33% au diferite alergii alimentare.

Din punctul de vedere al alergiilor de tip respirator, cei mai frecvenți au fost menționați polenul de ambrozie, dar şi alte tipuri de polenuri. Acarienii, părul sau epiteliile diverselor animale şi mucegaiurile sunt și ele printre problemele întâlnite adeseori. Ca alergie de contact detergenţii şi cosmeticele ocupă primele două locuri, în timp ce la categoria alte tipuri de reacţii pe treapta întâi au fost medicamentele.

Românii cer decontarea cheltuielilor pe analizele alergiilor la copii. Alergie
Sute de copii suferă de diferite alergii. Sursa foto – facebook

Petiție către Ministerul Sănătății

 „Analizele pentru a măsura nivelul alergiilor se repetă frecvent: de 2 ori pe an sau anual. Pentru 36% dintre respondenţi, analizele depăşesc 2.500 lei per an.  Peste 200 dintre respondenţi plătesc peste 400 lei lunar pentru a cumpăra lapte praf special.  La 56% dintre respondenţi nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii”, se arată în textul petiţiei, una în care se specifică și prețul pentru testul de intoleranţă la alimente, adică nu mai puțin de 850 lei.

„Numărul copiilor cu alergii este în creştere de la an la an, iar Casa naţională de asigurări de sănătate (CNAS) nu decontează analize specifice în acest sens sau doar o parte infimă. Aceste analize sunt extrem de scumpe iar o familie cu un venit mediu nu îşi va putea permite niciodată aceste analize, mai cu seamă că ele trebuiesc repetate periodic”, arată iniţiatoarea petiţiei online.

 

 

Închide ×