News

Lovitură pentru românii cu credite! ROBOR a urcat la un nou maxim! La cât a ajuns joi indicele

04.04.2019 | 12:23
Lovitura pentru romanii cu credite ROBOR a urcat la un nou maxim La cat a ajuns joi indicele
ADVERTISEMENT

ROBOR a urcat joi, 4 aprilie, la un nou maxim. Indicele a atins nivelul de 3.38%, cea mai mare valoare înregistrată în ultimele cinci luni, conform datelor furnizate de Banca Națională Română. Astfel, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la un prag identic cu cel din 26 octombrie 2018.

Și indicele ROBOR la șase luni a crescut joi

Totodată, ROBOR la șase luni a ajuns la 3,42%, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel din 26 noiembrie 2018. ROBOR-ul este indicele în baza căruia se calculează dobânzile pentru majoritatea creditelor în lei, iar evoluția lui se leagă, în general, de nivelul lichidităților de pe piață.

ADVERTISEMENT

Acest indice a general controverse mari în relația dintre PSD și BNR. Social-democrații au acuzat băncile că au umflat artificial valoarea indicelui pentru ca populația să plătească rate mai mari. Darius Vâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, chiar a propus eliminarea ROBOR-ului.

Darius Vâlcov a propus ca indicele ROBOR să fie eliminat

ROBOR a generat controverse între PSD și BNR

“Sper să putem schimba radical modul în care se calculează ROBOR sau chiar sa îl eliminăm. Se va lua o decizie cu Banca Centrală, care poate modifica regulile interne ale dobânzilor de pe piața interbancară fără aprobarea Parlamentului”, a declarat Vâlcov.

ADVERTISEMENT

Consilierul guvernamental a fost contrazis de BNR. Banca Națională a României a spus că nu poate să elimine acest lucru, pentru că nu are inițiativă legislativă. “ROBOR-ul este legat de credite (caci asta este problema, și nu ROBOR-ul în general) prin lege. Iar BNR nu are inițiativă legislativă, deci nu poate să vină să propună schimbarea legii”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru ziare.com.

Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al instituției bancare l-a criticat pe Darius Vâlcov pentru modul de aprobare a problemei. „Nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov, dar afirmaţia este extrem de confuză şi denotă mari neclarităţi în ceea ce priveşte piaţa interbancară”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru profit.ro.

ADVERTISEMENT