News

Românii cu mașini mai vechi de 15 ani ar putea fi taxați. Anunțul ministrului Mediului

Cetățenii din România cu mașini mai vechi de 15 ani ar putea plăti o nouă taxă.
07.06.2021 | 15:26
Romanii cu masini mai vechi de 15 ani ar putea fi taxati Anuntul ministrului Mediului
ADVERTISEMENT

În contextul Planului Național de Redresare și Reziliență, o nouă taxă auto ar putea apărea la orizont în țara noastră.

Românii cu mașini mai vechi de 15 ani ar putea fi taxați

Autoritățile anunță că PNRR-ul, trimis recent la Comisia Europeană, vorbește despre nevoia de a înlocui maşinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice.

ADVERTISEMENT

În consecință, cei care au vehicule mai vechi, ar putea fi taxaţi sau riscă să nu le mai poată înmatricula pe cele care trec de 15 ani de viață. Pe de altă parte, șoferii care au optat pentru maşini ”verzi” vor primi stimulente.

”Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia.

ADVERTISEMENT

A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere”, a explicat Ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Dat fiind faptul că mulți români se situează în această categorie a proprietarilor cu mașini de peste 15 ani, posibila taxă va fi una cu acoperire largă.

ADVERTISEMENT
  • circa 7,3 milioane de mașini sunt în România
  • peste 50% dintre ele sunt mai vechi de 15 ani

”Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se dorește ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale mașinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferențiem în funcție de cât mergi.

Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, prețul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinație între ele”, spune Alin Tănase de la Greenpeace citat de ȘtirileProTv.

ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului, despre posibila taxă auto: ”Este o temă nouă”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că posibilitatea introducerii unei taxe pentru maşinile mai vechi de 15 este o ”temă foarte nouă”, ridicată de către oficialii de la Bruxelles în discuţiile pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

”E o propunere, practic, a Comisiei Europene, ca în contrapartidă cu investițiile în infrastructura rutieră, România să găsească o soluţie de descurajare a înmatriculării maşinilor mai vechi de 15 ani.

Este o noutate pentru toate ministerele care au fost implicate – şi pentru MIPE (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – n.r.), şi pentru Ministerul Transporturilor, şi pentru noi – acest lucru. Este un element pe care trebuie să-l analizăm şi va trebui să venim cu propuneri”, a afirmat ministrul Mediului, la Prima TV.

ADVERTISEMENT