News

Românii cu restanțe la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Ce a decis Guvernul

Guvernul României a decis, prin OUG, ca românii cu restanțe la energie electrică și gaze naturale să poată fi debranșați.
06.08.2021 | 20:18
Romanii cu restante la energie electrica si gaze vor putea fi debransati Ce a decis Guvernul
ADVERTISEMENT

Perioada de grație din 2020, care prevedea ca cetățenii cu restanțe majore la energie electrică și gaze naturale să nu poată fi deconectați de la aceste servicii, a expirat.

Conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, restanțierii la aceste două servicii vor putea fi debranșați.

ADVERTISEMENT

Guvernul a decis prin OUG: românii cu restanțe la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați

Joi, 5 august, Guvernul condus de Florin Cîțu a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă.

Mai exact, după ce au constatat că sunt foarte mulți clienți care profită de această situație și nu-și plătesc facturile, autoritățile au decis, printr-un proiect de OUG, să elimine interdicția de debranșare a clienților de la rețelele de furnizare a electricității și gazelor naturale.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat faptul că cei care beneficiază acum de măsură nu vor fi debranșați de la gaze și electricitate imediat după ce aceasta se va aplica, ci vor fi păsuiți timp de 3 luni.

Prevederea introdusă anul trecut interzicea deconectarea sau debranșarea clienților finali de energie și gaze.

ADVERTISEMENT

”Considerăm că încă de atunci nu a fost o măsura care să vină în interesul consumatorului.

Îi ajuți pe cei care într-adevăr trebuie să fie ajutați, cei care nu pot să-și plătească facturile, care ar fi avut probleme de natură finaciară prin pierderea locului de muncă sau prin reducerea veniturilor și nici de cum cu o lege care să meargă la general și care i-a ajutat pe cei care nu aveau nevoie.

Trebuie să înțelegem că orice neplată a facturii generează costuri suplimentare pentru ceilalți consumatori”, declara recent Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, pentru B1 TV.

ADVERTISEMENT

La ce interval de timp se pot demara debranșările

Prevederea care ”salva” rău-platnicii a fost eliminată joi de Guvern prin OUG. Prin urmare, celor cu datorii restante pe facturi acumulate în perioada stării de alertă le vor putea fi tăiate curentul și gazele după 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței.

”Sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali pe perioada aplicării prevederilor art. 72 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 179/2020, cu modificările și completările ulterioare, nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede ordonanța care va fi adoptată joi de guvern.

Trebuie subliniat faptul că debranșarea se va face doar în cazul furnizării de gaze și electricitate, nu și a altor tipuri de utilități, precum apă, canalizare și salubritate.

De asemenea, proiectul stabilește o perioadă de tranziție de 90 de zile de la eliminarea interdicției de debranșare. Asta înseamnă că cei ce au restanțe la plata gazelor și electricității nu vor putea fi debranșați mai devreme de trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii.

ADVERTISEMENT