News

Românii din diaspora, acuzaţi că blochează “Urgenţele”. Întorşi în ţară în concediu, aceştia vor consultații medicale gratuite

Românii veniți din străinătate s-au prezentat într-un număr mare la Urgențe. Medicii sunt nemulțumiți de faptul că aceștia devin, uneori, agresivi
03.09.2024 | 19:03
Romanii din diaspora acuzati ca blocheaza Urgentele Intorsi in tara in concediu acestia vor consultatii medicale gratuite
Românii veniți din străinătate au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani. Foto: Facebook Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani Urgențe/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un fenomen rar întâlnit are loc în județul Botoșani. Sute de români din străinătate, veniți în România pentru concediu, se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani pentru analize și consultații gratuite.

Urgențe Botoșani, luată cu asalt

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Botoșani se confruntă, în această perioadă, cu un flux mai mare de pacienți. Românii din străinătate vin împreună cu alte rude pentru diferite consultații și analize gratuite.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că în Ambulatoriu, dar și în sistemul privat, consultațiile se fac pe bază de programare pentru care există un timp de așteptare de câteva zile, românii preferă să se prezinte direct la Urgențe pentru un consult în regim de urgență.

„Vin acasă după un an-doi şi li se pare că părinţii sau bunicii au anumite probleme de sănătate. Într-o noapte eram de gardă şi o doamnă de vârstă medie, care vorbea jumătate italiană, jumătate română, s-a prezentat cu tatăl în Urgenţe.

ADVERTISEMENT

Diverse probleme cronice. Spre dimineaţă, când am ieşit din gardă o văd la triaj pe aceeași doamnă şi m-am mirat, deoarece ştiam că tatăl fusese deja preluat în consultaţie. De această dată, însă, femeia era cu mama. O adusese şi pe aceasta la o consultaţie”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD, potrivit Monitorul Botoșani.

De asemenea, în ultima parte a lunii august și începutul lui septembrie, medicii au preluat și 220 de consultații pe zi. În mod normal, media zilnică ar fi fost de 180-190 de pacienți. Cadrele medicale sunt nemulțumite deoarece o mare parte dintre cei care vin sunt agresiv verbal și chiar fizic.

ADVERTISEMENT

„Suntem pe o pantă ascendentă. În ultima perioadă am depășit 200 de prezentări la 24 de ore, chiar 216 pe data de 26, 220 pe 19 şi vârful de 235 pe data de 12 august. Destul de mulți. Pacienți cu diferite grade de afectare, pacienți care sunt cronici, cu acutizări, pacienți care sunt reale urgențe, pacienți pe care trebuie să-i consultăm, să le oferim îngrijiri medicale de specialitate.

Motivul creșterii poate fi și prezența străinilor, iar al doilea ar fi că deplasarea către medicul de familie ar presupune un timp prelungit de așteptare pentru rezolvarea cazului și atunci cel mai simplu pentru ei este să se prezinte în serviciul de urgență. Ne facem datoria în continuare cu maximă responsabilitate. Sperăm să nu avem incidente neplăcute”, a precizat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Elena Guraliuc, medicul şef al UPU-SMURD, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, medicii afirmă faptul că unele cazuri nu sunt urgente, iar cei care au o problemă ce necesită intervenție medicală imediată au un timp de așteptare mai mare, potrivit publicației. Mașinile parcate în apropierea spitalului au numere de înmatriculare din Italia, Marea Britanie, Irlanda sau Spania.

„Unii cred că, dacă muncesc în străinătate, asta le permite să nu respecte nici urgenţele şi nici ceilalţi pacienţi. Dacă stai să rezolvi o pilă sau o relaţie poţi pune în pericol viaţa celui care are nevoie reală de asistenţă medicală de urgenţă imediată şi necondiţionată”, a mai spus un medic urgentist.

ADVERTISEMENT