News

Românii din Spania ar putea avea dublă cetățenie. Anunțul premierilor Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez

Românii care locuiesc în Spania, peste 1,1 milioane, ar putea beneficia de dublă cetățenie. Un angajament în acest sens a fost luat de premierii Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez.
23.11.2022 | 22:46
Romanii din Spania ar putea avea dubla cetatenie Anuntul premierilor Nicolae Ciuca si Pedro Sanchez
Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez, premierii României și Spaniei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prezent miercuri, 23 noiembrie, într-o vizită oficială în Spania, Nicolae Ciucă a anunțat că poartă un dialog deschis cu Guvernul de la Madrid pentru a rezolva cererea români din acest stat de a avea dublă cetățenie.

Veste bună pentru cei peste 1,1 milioane de români din Spania. Ar putea avea dublă cetățenie. Anunțul oficial

Conform legii actuale, statul spaniol nu oferă cetățenilor români dreptul la dubla cetățenie. Dacă aceștia dobândesc cetățenia spaniolă, sunt obligați să renunțe la cea română.

ADVERTISEMENT

Pentru a încerca să rezolve această problemă, premierii celor două țări, Pedro Sanchez și Nicolae Ciucă au semnat, miercuri, o declarație comună în care se arată că ”cele două țări sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania”.

”Mă bucur să anunț acordul dintre țările noastre privind înființarea unui grup de lucru care să analizeze cele mai bune soluții pentru acordarea dublei cetățenii pentru românii din Spania.

ADVERTISEMENT

Concret, ne dorim ca românii care vor cetățenie spaniolă să nu mai fie obligați să renunțe la cea română, așa cum se întâmplă în prezent. Vom reveni cu detalii pe acest subiect”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.

La rândul său, Pedro Sanchez a subliniat faptul că în Spania trăiește o comunitate importantă de români. Pentru aceștia, spune premierul iberic, s-a creat acest grup de lucru privind dubla cetățenie.

ADVERTISEMENT

”În Spania trăiesc în jur de 1,1 milioane de români și am hotărât să creăm un grup de lucru care va analiza posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă, fără să fie nevoiți să renunțe la cetățenia română”, a precizat premierul Spaniei, într-o conferință comună cu premierul României, Nicolae Ciucă.

România și Spania, discuții și în 2021 privind dubla cetățenie a românilor

În prezent, nu există niciun acord între Regatul Spaniei și România în ceea ce privește dubla cetățenie.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său spaniol, Arancha Gonzalez Laya, abordând și subiectul românilor care muncesc și trăiesc în Spania și care și-ar dori să aibă dublă cetățenie.

Șeful diplomației de la București a pledat pentru identificarea unei soluții juridice pentru ca românii din Spania care își doresc acest lucru să poată deține dubla cetățenie, română și spaniolă, ”acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunității române din această țară”, au menționat, în februarie 2021, cei de la MAE, într-un comunicat de presă.

Starea acelui proiectul s-a limitat doar la propunere, întrucât nu s-au demarat negocieri deschise în acest sens.

ADVERTISEMENT