Românii din Ucraina sunt revoltați și solicită sprijinul Guvernului Ciolacu și președintelui Iohannis, după ce autoritățile le-au luat biserica din Cernăuți. Ei spun că lăcașul de cult a fost preluat „abuziv” de administrația locală, pe care o acuză de „furt”.
În acest sens, Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU), din care fac parte 20 de societăți culturale și instituții de presă de limba română din Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev, au semnat un memoriu adresat președintelui Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu și Patriarhului Daniel al BOR.
CNRU transmite că primăria Cernăuți a decis să „le ia” Capela arhiereilor bucovineni cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi din Cernăuţi. Românii din Ucraina s-au rugat aici timp de 30 de ani, ultima slujbă fiind ținută de părintele Cristofor Gabor pe 25 august.
Lăcașul de cult este prima biserică în care s-au făcut slujbe în limba română. Mai mult, organizația susține că timp ce 30 de ani autoritățile ucrainene „au lovit” în școlile cu predare în limba română.
„După ce timp de 30 de ani au lovit cu putere în şcolile cu predare în limba română, după ce au tot fluturat cu ‘limba moldovenească’, după ce ne-au marginalizat în reprezentarea în administraţia publică etc., acum autorităţile vin să ne ia şi bisericile noastre, să ne spună când, cui şi cum trebuie să ne rugăm.
Avem toate temeiurile să calificăm gestul autorităţilor ucrainene de deposedare a comunităţii româneşti de acest lăcaş de cult ca element al unei noi ofensive îndreptate împotriva minorităţii române din Ucraina, în dispreţul legislaţiei naţionale în vigoare, a cadrului bilateral interstatal şi a cadrului european şi internaţional în materie de drepturi ale omului.
În aceste condiţii, vă rugăm respectuos ca, în calitate de înalţi reprezentanţi ai statului înrudit România, să luaţi atitudine faţă de furtul de către autorităţile ucrainene a Capelei Mitropolitane, gest lipsit de onestitate şi contrar spiritului şi literei Tratatului de bază dintre Ucraina şi România şi ale altor instrumente juridice bilaterale şi multilaterale la care Ucraina este parte”, a transmis CNRU, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
CNRU mai spune că după moartea părintelui Mihai Ivasiuc și de la preluarea bisericii de preotul Gabor, în 2007, nu au existat niciodată întrebări privind legalitatea funcționării lăcașului de cult. Românii din Ucraina acuză că bisericile ortodoxe ale comunităţii româneşti au căzut victime ale „răzmeriţelor bisericeşti”, existând un substrat geopolitic.
O decizie a Consiliului Local din Cernăuți, adoptată în aprilie 2023, a anulat decizia din aprilie 1990 de transmitere a Capelei Mitropoliţilor Bucovinei Bisericii cu hramul Sfântul Nicolae. Pe 23 august 2024, lăcașul de cult a fost sigilat de primărie.