News

Românii donează tot mai puțin pentru refugiații din Ucraina. Voluntar din Constanța: ”Nu avem ce să le dăm”

În pragul Sărbătorilor Pascale, românii au început să ofere tot mai puține donații pentru refugiații din Ucraina. Așa se face că la unele centre, alimentele s-au împuținat.
17.04.2022 | 20:50
Romanii doneaza tot mai putin pentru refugiatii din Ucraina Voluntar din Constanta Nu avem ce sa le dam
Refugiații din Ucraina nu mai primesc la fel de multe ajutoare ca la începutul războiului / Foto: EPA
ADVERTISEMENT

În mai multe centre de refugiați din România a început să se simtă lipsa alimentelor, pe măsură ce se apropie Paștele. Produsele donate sunt mai puține, iar ”cererea” este mai mare, iar acest lucru ar putea deveni o problemă, în perioada care urmează. În acest timp, voluntarii încearcă să împartă alimentele astfel încât să ajungă la toată lumea, însă nu reușesc de fiecare dată.

Centrul de refugiați din Constanța a rămas fără alimente

Unul din centrele cu probleme este la Constanța, acolo unde a fost amenajat un pavilion unde circa 300 de refugiați vin zilnic.

ADVERTISEMENT

“E nevoie de făină, zahăr, conserve, apă plată. Tot ce înseamnă mezeluri și brânzeturi, că toți vin acum să își pregătească masa de Paști, noi momentan nu avem ce să le dăm”, a explicat Cristian Nica, voluntar, pentru Realitatea. Voluntarii au făcut un apel ca oamenii cu suflet să ajute, în special, cu alimente neperisabile.

Povestea femeii care a băut apă din zăpadă topită

Momentan, refugiații spun că se mulțumesc chiar și cu mai puțin, mai ales că sunt recunoscători că au scăpat cu viață. De exemplu, o refugiată a povestit că a fugit din Mariupol iar drumul ei până la graniță a durat 14 zile. În acest timp, spune ea, a băut apă topită din zăpadă. ”Pentru noi este destulă mâncare”, spune femeia.

ADVERTISEMENT

Mai greu este, încă, cu dorul de casă și cu faptul că cea mai mare parte a familiei sale a rămas acasă. “Tatăl meu este în Mariupol, nu avem cum să comunicăm, nu mai știm nimic de el, sperăm că va fi bine”, mai spune femeia, conform sursei citate.

80.000 de refugiați din Ucraina au rămas în România

Peste 700.000 de ucraineni au intrat în România, după începerea invaziei ruse, însă doar 11% din aceștia au ales să rămână aici, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea ziarului Libertatea. Mai exact numărul acestora este de aproximativ 80.000.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României sunt amenajate 15 tabere mobile de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, având capacitate de 3.840 de locuri de cazare. Doar 76 din acestea sunt ocupate.

De asemenea, autoritățile publice au operaționalizat 1,238 de centre de refugiați, având o capacitate de 50.000 de locuri. 10.000 de refugiați ocupă, în prezent, aceste centre.

ADVERTISEMENT