News

Românii economisesc mai puțin și cheltuie ce au pus deja deoparte. Șomerii și agricultorii, categoriile cele mai afectate

Datele colectate de către Institutul Național de Statistică arată că românii au economisit mai puțin în 2021 decât în anul precedent, șomerii și agricultorii punând cei mai puțin bani deoparte.
03.07.2022 | 17:12
Romanii economisesc mai putin si cheltuie ce au pus deja deoparte Somerii si agricultorii categoriile cele mai afectate
Românii au dificultăți în a pune bani deoparte pentru zile negre/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

INS a anunțat că media economiilor pe  fiecare gospodărie a reprezentat, anul trecut, 807 lei pe lună, ceea ce echivalează cu 14,2% din veniturile totale, informează Agerpres. Față de anul 2020, suma este în scădere cu două procente.

Tinerii și persoanele singure economisesc cel mai puțin

Institutul Național de Statistică a prezentat defalcat și nivelul economiilor realizate, în funcție de sursa veniturilor: pensionarii – 15,4%, lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole – 14,7%, cele de salariaţi – 14,1%, agricultori – 9%, șomeri – 4,5%.

ADVERTISEMENT

Este remarcat faptul că economii puține se realizează în gospodăriile alătuite dintr-o singură persoană, cu 8,6%, precum și de către tinerii între 15 și 24 de ani care pun deoparte doar 6,3% din veniturile realizate.

Cei mai economi sunt membrii gospodăriilor formate din cinci persoane – 17,3%, cei din regiunile Centru – 17,1% și Sud-Muntenia – 16,8%, precum și absolvenții de studii superioare – 16,4%. Se constată o diferență și în ceea ce privește economisirea între mediul rural, cu 13,8%, și cel urban – 14,4%.

ADVERTISEMENT

Românii încep să cheltuie din banii puși deoparte

Mai mult, s-a constatat faptul că mulți români au cheltuit în 2021 bani pe care îi puseseră deoparte în anii anteriori sau chiar au recurs la împrumuturi pentru a-și finanța cheltuielile.

O parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci şi alte instituţii financiare sau au apelat la împrumuturi şi credite de la bănci, CAR, agenţi economici şi de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 6,6 lei şi respectiv 8,7 lei lunar pe gospodărie.

ADVERTISEMENT

Împreună cu sumele încasate sub formă de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum şi cu contravaloarea mărfurilor cumpărate şi a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate în bugetele gospodăriilor s-au ridicat, în medie, la 17,6 lei lunar pe o gospodărie, acoperind 0,4% din cheltuielile totale ale gospodăriilor”, precizează INS.

În medie, suma economisită într-o gospodărie pentru restituirea creditelor și împrumuturilor contractat anterior, pentru împrumutiri acordate altor gospodării sau pentru depunerea la bănci este de 222,3 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

În plus, în gospodăriile din România au intrat mai puțini bani obținuți prin creditele contractate decât au ieșit pentru a plăti creditele anterioare, diferența fiind de 227,27 lei pe gospodărie.

ADVERTISEMENT