News

Românii fac averi pe internet cu sticle şi bibelouri din perioada comunistă! Cât a ajuns să coste celebrul peşte de sticlă

Românii fac averi pe internet cu sticle şi bibelouri din perioada comunistă pe care le-au scos la vânzare
08.10.2021 | 14:44
Romanii fac averi pe internet cu sticle si bibelouri din perioada comunista Cat a ajuns sa coste celebrul peste de sticla
Sticle, bibelouri și tablouri cu Ceaușescu sunt vândute pe internet. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe cele mai cunoscute site-uri de vânzări s-au înmulțit anunțurile care propun obiecte din perioada comunistă. Concret, cei care nu s-au despărțit de lucrurile care le înfrumusețau viața atunci încearcă acum să le vândă la prețuri prohibitive. Unii dintre ei chiar reușesc și spun că există o cerere uriașă pentru astfel de produse.

Drept pentru care s-a dezvoltat o întreagă afacere cu obiectele comuniste. Vorbim despre bibelouri, sticle, monede, steaguri, pahare și cam tot ce se găsea într-o casă înainte de decembrie 1989. Multe dintre ele au fost păstrate într-o stare foarte bună ceea ce face ca prețul să crească serios.

ADVERTISEMENT

Românii fac averi cu sticle şi bibelouri din perioada comunistă!

FANATIK a scris AICI despre covorul cu portretul soților Ceaușescu, unul în schimbul căruia s-au cerut bani cât pentru un apartament într-o zonă bună a Bucureștiului. De el s-a interesat chiar și Ion Iliescu, dar fostul președinte a renunțat la idee.

Tocmai insistența și răbdarea fac acum casă bună în mediul online în privința obiectelor din perioada comunistă. „O să râdeți, dar cerere este. Problema e că nu și bani, aici e buba mare. Oamenii ar vrea să cumpere pe nimic. 

ADVERTISEMENT

Unul mi-a reproșat că-i vând nimicuri. Păi, domnule, dacă e un nimic, de ce m-ai sunat? Au fost nimicuri, dar acum situația s-a schimbat. Nostalgicii perioadei nu ezită și oferă bani frumoși”, a spus Florin Coșvean, unul dintre colecționarii care au mai multe produse la vânzare.

Bărbatul a explicat pentru FANATIK și de unde își ia marfa. „Acum e mult mai greu, înainte existau diferite târguri unde reușeam să găsesc lucruri foarte interesante. Eu dețin și un anticariat pe care l-am mutat în online. Vorbim despre un ușor conflict pentru că obiectele acestea sunt în majoritatea cazurilor în casele vârstnicilor. Ei nu au acces la facebook sau internet. De-aia spun că târgurile erau sfinte pentru o asemenea afacere”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Ce obiecte cumpără românii din perioada comunistă

Chiar în acest moment pe cel mai reprezentativ site de vânzări sunt propuse câteva obiecte aparte. Astfel, celebrul pește de sticlă realizat în Curtea de Argeș costă în acest moment nu mai puțin de 250 de lei. Înainte era bibeloul pe care îl găseai în fiecare casă. Așezat la loc de cinste, pe televizor, neapărat cu un mileu dedesubt, peștele trona în sufragerie.

Culorile lui erau diferite și multe dintre ele aprinse, însă după decembrie 1989, peștele n-a mai păcălit pe nimeni și a fost printre primele lucruri aruncate de oameni din case. Culmea, în 2021, unii l-ar vrea înapoi. „Aproape fiecare familie avea așa ceva. Au fost mulți asemenea pești și au rămas atât de puțini. Aspect impecabil. Lungime 24 cm, lățime 6 cm”, își laudă marfa vânzătorul.

ADVERTISEMENT

Ceva mai ieftin, câteva zeci de lei, costă un lot de sticle și borcane din Epoca de Aur. Vorbim despre sticle de apă minerală, vin și sucuri sau celebrele borcane de muștar și iaurt.

Și jucăriile din acea perioadă îți scot din buzunar sume serioase. De altfel, FANATIK a scris AICI despre păpușa Arădeanca și soarta acesteia. La aceeași fabrică s-a realizat și cocoșul de plastic, un cocoș îndrăgit de copii. Dacă atunci prețul lui era de câțiva lei, acum vânzătorul vrea 220 de ron.

Mașinuțele chinezești din perioada comunistă au și ele căutare. Cu fricțiune și scântei, acestea reprezentau în vremurile trecute un vis pentru micuți. Sunt vândute acum cu 70 de lei, aproape la fel ca bătrânul telefon cu disc, unul pe care nimeni nu îl mai poate folosi, între timp fiind introdus sistemul digital în țară.

În topul prețurilor se află și un tablou cu Nicolae Ceaușescu. Da, celebrul tablou care se regăsea în fiecare clasă, birou sau instituție. Era icoana vremurilor și, culmea, pare să aibă același efect. Românii se închină și acum când văd prețul de 550 de lei solicitat în schimbul lui.

ADVERTISEMENT