News

Românii își pun la dispoziție gratuit casele pentru refugiații ucraineni. Gest de solidaritate fără precedent: ”Nu am nevoie de bani, vreau doar să ajut”

Românii dau dovadă de un spirit civic admirabil după izbucnirea invaziei ruse în țara vecină. Mai mulți conaționali anunță că își pun la dispoziție gratuit casele pentru pentru refugiații ucraineni.
24.02.2022 | 22:15
Romanii isi pun la dispozitie gratuit casele pentru refugiatii ucraineni Gest de solidaritate fara precedent Nu am nevoie de bani vreau doar sa ajut
Românii își pun la dispoziție gratuit casele pentru pentru refugiații ucraineni afectați de război. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Suferința semenilor lor de peste graniță nu i-a lăsat impasibili pe români. Mai mulți conaționali au demarat o inițiativă prin care anunță că își pun la dispoziție gratuit casele pentru refugiații ucraineni.

Românii își pun la dispoziție gratuit casele pentru pentru refugiații ucraineni afectați de război

În mediul online a apărut deja un formular unde se pot înscrie cetățenii din România care vor și au posibilitatea să ajute familii din Ucraina afectate de război.

ADVERTISEMENT

Cetățenii trebuie să furnizeze câteva informații standard: nume și prenume, adresa de email sau numărul de persoane care pot fi găzduite.

Trebuie să specificăm faptul că se pot înscrie pe această listă de găzduire și românii care locuiesc în afara țării. Deja, o româncă din Italia (Sicilia) a anunțat că poate ajuta o familie din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Inițiativa a fost lansată joi după amiaza de pagina de Facebook ”Voluntari în Europa” și a adunat deja zeci de persoane dispuse să ajute.

Mai mulți români și-au anunțat disponibilitatea de a găzdui refugiați din Ucraina sau de a le oferi locuințe

Pe pagina de Facebook amintită există deja foarte multe persoane care au anunțat că vor să contribuie la sprijinirea refugiaților așteptați să părăsească Ucraina din cauza invaziei ruse.

ADVERTISEMENT

Iată doar câteva dintre mesajele românilor înscriși:

”O7******** Cluj-Napoca. Pot oferi cazare unei femei cu copii”, scrie Ștefania, din orașul ardelean.

”Ofer cazare în București unei femei cu copil, apelați la orice oră în caz de nevoie”, spune o altă româncă.

ADVERTISEMENT

O altă femeie din Constanța anunță că ”Pun la dispoziția unei familii de refugiați casă la țară în județul Constanta. Sunt dispusa sa plătesc transportul până în Constanța”.

”Avem un apartament cu 2 camere în Gorj – Turceni și îl punem la dispoziție unei Familii”, spune un alt cetățean.

Tot din Gorj vine un alt mesaj: ”Avem o casă în Stejari, județul Gorj, nelocuită. Suntem dispuși să oferim bani pentru transportul oamenilor. Mulțumim”.

O altă femeie, de această dată din Timiș, oferă o casă întreagă pentru o familie din Ucraina, fiind dispusă să asigure toate cheltuielile.

”Bună seara! Am o casă la sat în județul Timiș, formată din 3 camere e mobilată, dacă știți vreo familie de ucraineni care nu unde să stea vă rog să mă anunțați.

Sunt dispusă să îi găzduiesc, nu am nevoie de bani, vreau doar să ajut, sunt dispusă să le dau mâncare de la mine, căldură totul pe cheltuiala mea. Vă rog dacă știți pe careva să îmi face-ți legătura. Vă mulțumesc anticipat”.

Ștefan Mandachi se implică și el în criza refugiaților

Cunoscutul om de afaceri Ștefan Mandachi se implică și el în ajutorarea refugiaților ucraineni.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, aceasta anunță că la hotelul său din Suceava a cazat gratuit primii patru refugiați: soț, soție, copil, bunica.

”Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiți și există multe rezervări prealabile (inclusiv ucraineni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiați CU CÂINI și PISICI. Vom construi până luni 30 țarcuri și cuști pentru “câinii refugiați” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se mușcă). Asta în primă fază!

Chiar dacă depășim numărul, găsim soluții pentru necuvântătoare.

La restaurantul Spartan din centrul Sucevei, poate servi GRATUIT o masă caldă orice cetățean ucrainian care prezintă un act de identitate

Vom pune la dispoziție gratuit o sală de evenimente de 1000 MP pt. paturi (dacă ne cer autoritățile).

Astăzi am văzut cele mai multe mașini de Ucraina în Suceava din toată viața mea. I-am salutat pe toți în trafic!

Un prieten din din Dorohoi a intrat în țară din Ucraina în vama Siret și mi-a povestit că e horror la vamă. Bărbații ucraineni nu mai pot părăsi țara, doar femeile și copiii. Plânsete, urlete etc”. scrie Mandachi pe site-ul de socializare.

ADVERTISEMENT