News

Românii au încredere că NATO va apăra România într-un război. Rezultatele unui sondaj de opinie

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research au arătat faptul că românii au încredere că NATO va apăra România într-un război. Au fost chestionate peste o mie de persoane
26.01.2022 | 18:03
Romanii au incredere ca NATO va apara Romania intrun razboi Rezultatele unui sondaj de opinie
Suedia și Finlanda vor să depună împreună cererile de aderare la NATO. Cum văd populațiile celor două țări această decizie
ADVERTISEMENT

Românii au încredere că NATO va apăra România în eventualitatea unui război. Afirmația a fost făcută de cercetătorii de la INSCOP Research care au efectuat un sondaj de opinie. Peste o mie de persoane au fost chestionate.

Sondaj de opinie. Românii au încredere că NATO va apăra România într-un război

În urma unui sondaj de opinie, aflat la a patra ediție, intitulat “Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”, cercetătorii de la INSCOP Research au ajuns la niște rezultate interesante.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că riscul de producere a unui război este unul crescut, românii au început să aibă mai multă încredere în NATO și în capacitatea organizației de a apăra România într-un conflict armat.

Sondaj de opinie
Românii au încredere că NATO va apăra România într-un război. sursă foto: INSCOP

 

După cum se poate observa din această imagine, peste 70% din persoanele chestionate consideră că România este în siguranță cât timp se află sub protecția NATO. Mai mult de 20% dintre cei întrebați nu împărtășesc aceeași părere, iar aproximativ 9% au spus că nu știu sau nu au dorit să răspundă.

ADVERTISEMENT
Sondaj de opinie
Românii consideră că țara noastră trebuie să rămână în NATO. sursă foto: INSCOP

 

De asemenea, același sondaj de opinie a arătat faptul că, mai ales în această perioadă de nesiguranță, în care un conflict între Rusia și Ucraina este aproape inevitabil, cei mai mulți dintre români sunt de părere că țara noastră trebuie să rămână în NATO. Doar aproximativ 18% din cei întrebați au considerat contrariul, iar puțin peste 5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

Ce cred românii despre bazele militare americane

Sondaj de opinie
Românii și-au spus părerea despre importanța bazelor americane în România. sursă foto: INSCOP

 

Peste 74% din cei chestionați sunt de părere că existența unor baze americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unui conflict armat.

ADVERTISEMENT
Sondaj de opinie
Românii consideră că UE ar trebui să își înființeze propria armată. sursă foto: INSCOP

 

În urma sondajului, cercetătorii au mai aflat că peste 72% din cei care au participat la acest studiu sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să își înființeze propria armată cu care să își apere statele membre.

Întregul studiu poate fi citit AICI.

Cum a fost realizat sondajul de opinie

Cercetătorii de la INSCOP Research au cules toate aceste date în perioada 11-18 ianuarie 2022.

Metoda de cercetare a fost cea a chestionarului, interviurile desfășurându-se telefonic.

1.162 de români cu vârsta de peste 18 ani au răspuns la aceste întrebări.