News

Românii, la un pas de salariu minim european. Cât ar putea să ia în mână după ce își plătesc taxele

România ar putea trece la salariul minim european mai devreme decât a propus UE. Ce ar însemna asta pentru buzunarul românilor
11.05.2023 | 08:37
Romanii la un pas de salariu minim european Cat ar putea sa ia in mana dupa ce isi platesc taxele
Salariul minim brut ar putea crește la 3.800 de lei Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Salariul minim pe economie este acum 3.000 de lei. Este vorba de suma brută, din care 1.100 de lei ajung în bugetul statului sub formă de impozite și contribuții sociale. Astfel, românii plătiți cu salariul minim primesc suma netă de 1.898 de lei.

Românii, la un pas de salariu minim european

Suma ar putea crește, începând cu anul viitor, salariul minim pe economie urmând a fi majorat, în acord cu unele reglementări adoptate de Uniunea Europeană privind venitul minim european, care prevăd stabilirea unui ”salariu minim adecvat”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Directivei 2041/2022, acesta nu va avea aceeași valoare în toate țările, ci va fi calculat în funcție de veniturile medii din fiecare țară în parte, fiind stabilit la 50% din valoarea salariului mediu național.

Acest lucru ar însemna pentru salariații din România că vor rămâne în mână cu 2.250 de lei, iar taxele vor fi majorate la 1,550 lei, adică salariul brut ar urma să fie majorat la 3.800 de lei.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de romaniatv.net, coaliția are în vedere o majorare în 2024 și nu etapizat, așa cum prevede directiva europeană. Cei mai mari beneficiari ai acestei majorări ar urma să fie însă, tot bugetarii cu salarii mari. Pentru că acestea sunt raportate la salariul minim pe economie, indexat de 9-10 ori.

Economiștii, îngrijorați de efectele majorării

Analiștii economici sunt îngrijorați de această creștere pe care o consideră populistă. Creșterea nefundamentată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele externe, la închiderea multor firme și deci la șomaj, se arată într-o minută a Consiliului BNR.

ADVERTISEMENT

”După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim, a răspuns analistul economic.

Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creșterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive – o creștere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal”, a spus analistul Adrian Negrescu.

ADVERTISEMENT

Analistul mai spune că o astfel de creștere nu trebuie făcută fără studii de impact, pentru că nu ar face altceva decât să crească numărul de angajați plătiți la negru și că o soluție ar fi reducerea taxelor pe muncă.

”Nu spun că nu este necesar ca salariile oamenilor să crească, dimpotrivă. Însă dacă o faci din pix, fără un minim studiu de impact, s-ar putea să te trezești că, în loc să încasezi mai mult la buget, vei trimite contingente tot mai largi de salariați în economia subterană, să fie plătiți la negru. 

Dacă vrei cu adevărat să susţii creşterea salariilor din România, ar trebui, tu stat, să reduci taxele pe muncă în condiţiile în care mai mult de jumătate din ce câştigăm se duce la stat (incluzând aici şi tva şi accize)”, a explicat Adrian Negrescu.

ADVERTISEMENT
Tags: