News

Românii, loviți de un val de scumpiri în decembrie. Cât vor costa carnea, uleiul și laptele

Ultima lună a anului aduce noi scumpiri pentru români. Sărbătorile vin cu prețuri mai mari pentru produsele de bază. Cât vor costa carnea, uleiul și laptele.
01.12.2022 | 10:09
Romanii loviti de un val de scumpiri in decembrie Cat vor costa carnea uleiul si laptele
val de scumpiri în decembrie. Cât vor costa carnea, uleiul și laptele. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2022, cetățenii din România au fost loviți de valuri succesive de scumpiri. De la carburanți și energie, până la servicii și alimente, toate au fost mai scumpe în comparație cu anul precedent.

Scumpiri pe bandă rulantă pentru români în 2022. Toate alimentele au prețuri mai mari

Românii se pregătesc să înfrunte cele mai scumpe sărbători de iarnă de până acum. Prețurile tot mai ridicate din ultima perioadă i-au făcut pe mulți oameni să-și reconsidere planurile de cumpărături.

ADVERTISEMENT

Cum salariile și pensiile au rămas la un nivel extrem de scăzut, dar prețurile au explodat, dublându-se sau triplându-se în raport cu anul trecut, în 2022 coșurile nu vor fi la fel de pline.

De-a lungul acestui an, fără excepție, toate produsele de bază s-au scumpit. Lider este zahărul, al cărui preț a crescut cu peste 60%. Nu lipsește din listă uleiul, care a avut scumpiri de peste 40%.

ADVERTISEMENT

Un alt aliment fundamental, făina, a avut o scumpire de 35%, iar la cartofi preţul a sărit cu 31%.

Lactatele și pâinea au fost alte produse care i-au ars la buzunar pe oameni. Au fost mai scumpe cu 27%. De asemenea, ouăle au pus 25% în plus la preț, iar carnea de pui şi cea e porc au fost cu 20%, respectiv 15% mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Cât vor costa carnea, uleiul și laptele în decembrie. Nou val de scumpiri pentru români

Vestea și mai proastă este aceea că prețurile produselor alimentare sunt prognozate a creşte şi mai mult de sărbători.

Carnea de porc, uleiul și lactatele vor avea prețuri mult mai mari. Astfel, prețul pentru un kilogram de carne de porc, de 25 de lei în prezent, poate să treacă chiar şi de 30 de lei, anunță Antena 3.

ADVERTISEMENT

Litrul de ulei poate ajunge la 18 lei, de la 14, cât este în prezent. Laptele va avea o creștere de circa 2 lei / litru, o mărire de la 8 la 10 lei.

Sursa citată notează că, de la 170 de lei în noiembrie, coșul de cumpărături din luna în decembrie va ajunge şi la 200 de lei, adică cu 30 de lei mai mult.

ADVERTISEMENT