News

Românii racordați la încălzirea centralizată nu vor mai fi obligați să-și monteze repartitoare. Legea, votată de deputați. Update

Anunț îmbucurător pentru românii branșați la sistemele de încălzire centralizată. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care amână instalarea repartitoarelor cu un an. Legea va merge spre promulgare.
07.12.2021 | 18:15
Romanii racordati la incalzirea centralizata nu vor mai fi obligati sasi monteze repartitoare Legea votata de deputati Update
Românii branșați la sistemele de încălzire centralizată nu mai sunt obligați să-și monteze repartitoare, anunțul Cristinei Prună. Sursa Foto: Inquam
ADVERTISEMENT
07-12-2021
16:17

Dotarea apartamentelor cu contoare de căldură și apă caldă se va amâna. Legea votată de Camera Deputaţilor

Toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă până la finalul anului. Respectarea termenului era, practic, imposibil de realizat, pentru că ar fi trebuit instalate peste jumătate de milion de astfel de contoare, iar firmele care sunt autorizate pentru instalarea lor sunt puține. Astfel, parlamentarii au stabilit amânarea termenului până la sfârșitul lunii decembrie a anului viitor. Legea a fost votată de Camera Deputaţilor şi va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, apare, la modul concret, în proiectul de lege. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în proiectul adoptat marți, 7 decembrie, de deputați.

Repartitoarele de apartament nu vor mai fi obligatorii în cazul românilor branșați la sistemul centralizat de încălzire, măsura va intra în aplicare doar peste un an de zile.

Românii nu vor mai fi obligați să monteze repartitoare

Camera Deputaților a amendat proiectul de lege potrivit căruia românii sunt obligați să își monteze repartitoare. Măsura trebuia să intre în vigoare până la sfârșitul acestui an.

ADVERTISEMENT

De altfel, textul amendamentului adoptat de Camera Deputaților va merge în continuare spre a fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis.

Dacă amendamentul va fi promulgat, românii vor scăpa de costurile în plus pentru montarea repartitoarelor.

ADVERTISEMENT

Ca să instaleze un distribuitor, ar fi trebuit ca cetățenii să plătească pentru fiecare cameră între 70 și 100 de lei.

De altfel, costul ar fi ajuns în jurul a sutelor de lei pentru familii, deoarece erau obligate să monteze câte un dispozitiv pentru fiecare calorifer.

ADVERTISEMENT

Cristina Prună: „Victorie pentru românii conectați la sistemele de încălzire centralizată!”

Vicepreședintele Camerei Deputaților Cristina Prună a fost prima care a făcut anunțul, marți, privind faptul că românii racordați la sistemele de încălzire centrală vor fi scutiți de montarea repartitoarelor începând cu anul 2021.

De asemenea, Cristina Prună, deputat din partea USR, le-a transmis mulțumiri colegilor din Parlament care au sprijinit amendamentul.

ADVERTISEMENT

„Victorie pentru românii conectați la sistemele de încălzire centralizată! Aceștia nu vor mai fi obligați să își monteze repartitoare până la finalul anului. Tocmai a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților amendamentul susținut de USR care amână termenul de montare a repartitoarelor cu un an. Mă bucur că și alți colegi parlamentari au susținut amendamentul și le mulțumesc”, a scris deputata USR Cristina Prună pe pagina sa personală de Facebook.

Deputata USR amintește că noul termen pentru montarea de repartitoare va fi 31 decembrie 2022, însă rămâne de văzut dacă amendamentul va fi promulgat de către Klaus Iohannis sau retrimis în parlament.

De altfel, cei care nu își montează aceste repartitoare pot primi și amenzi de până la 1000 de lei.

„Noul termen este 31 decembrie 2022. Legea va merge în continuare la promulgare. Românii au deja parte de o iarnă grea. Ar fi inadmisibil ca în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale tot românii să aibă parte de costuri suplimentare în această perioadă sau, și mai grav, amenzi între 500 și 1000 de lei”, a mai anunțat Cristina Prună.

ADVERTISEMENT