News

Românii nu-și declară fosele septice, deși riscă amenzi de 5.000 de lei. Care e principala temere a oamenilor

Românii au fost obligați să-și declare fosele septice până pe 30 octombrie, însă se tem că vor primi o amendă dacă o fac.
03.11.2022 | 21:37
Romanii nusi declara fosele septice desi risca amenzi de 5000 de lei Care e principala temere a oamenilor
Fosele septice ar trebui declarate. Foto: Hotnews.ro
ADVERTISEMENT

Paradoxal, dacă nu fac acest lucru amenzile pornesc de la 5.000 de lei, însă la fel de mari pot fi amenzile și pentru cei care și-au improvizat fose septice fără să respecte legea și fără contract de vidanjare.

Românii se tem să-și declare fosele septice

Conform Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, oamenii aveau la dispoziție data limită de 30 octombrie 2022 pentru a intra în legalitate și pentru a-și declara fosele septice. În caz contrar, amenzile pornesc de la 5.000 de lei, așa cum a anunțat de exemplu Primăria Timișoara.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu respectiva hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a dispozițiilor art. 11 alin. (1) și (2) și art. 15 alin. (2), constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei”, transmitea Primăria Timișoara.

Cu toate acestea, înregistrarea foselor septice e departe de final, chiar dacă a trecut termenul limită, conform Stirile PRO TV.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu își declară sistemele de colectare de teama că vor fi amendați, în condițiile în care nu toate fosele septice sunt construite în legalitate, respectând regulile. De exemplu la Bran și Moeciu, localități turistice, unele pensiuni golesc fosele septice direct în râu. Administratorul unei astfel de pensiuni susține că apa e filtrată, deci curată, însă mirosul puternic și aspectul ”apei” îl contrazic, conform sursei citate.

”Deversează direct în râu, își fac canalizarea și merge în râul Moieciu! Nu se poate nici să te speli pe picioare în el, practic”, se plânge Rodica Munteanu, o localnică.

ADVERTISEMENT

În Moeciu doar 4% dintre cele 3.000 de gospodării ale comunei au venit să se înscrie. ”Uitaţi registrul, cu număr de înregistrare, de la numărul 1, astăzi am ajuns până la numărul 127”, povestește Radu Ioan Nan, viceprimarul localității Moeciu.

ADVERTISEMENT

La Bran, oamenii au cam aceleași probleme. Sunt puși în situația să-şi declare, dar ba n-au autorizaţie de construcţie pe ele, ba au vidanjat o dată pe an, nu-şi mai găsesc facturile, contractele de la vidanjare. Oamenii sunt și un pic speriați de faptul că se vor da amenzi pe așa ceva”, transmite Cosmin Feroiu, primarul din Bran.

Garda Națională de Mediu încearcă să-i convingă pe oameni să intre în legalitate, însă oamenii se confruntă cu un real paradox: fie că își declară fosa, fie că nu o fac, riscă amenzi foarte mari.

”Să vidanjeze – unde au bazine vidanjabile – cu contract ferm cu societate autorizată și, la sistemele de epurare, dacă sunt neconformități, probleme funcționale, să contacteze producătorul în vederea asigurării randamentului, eficienţei”, concluzionează Marin David, reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu.