News

Românii nu-și declară fosele septice, deși riscă amenzi de 5.000 de lei. Care e principala temere a oamenilor

Românii au fost obligați să-și declare fosele septice până pe 30 octombrie, însă se tem că vor primi o amendă dacă o fac.
03.11.2022 | 21:37
Romanii nusi declara fosele septice desi risca amenzi de 5000 de lei Care e principala temere a oamenilor
Fosele septice ar trebui declarate. Foto: Hotnews.ro
ADVERTISEMENT

Paradoxal, dacă nu fac acest lucru amenzile pornesc de la 5.000 de lei, însă la fel de mari pot fi amenzile și pentru cei care și-au improvizat fose septice fără să respecte legea și fără contract de vidanjare.

Românii se tem să-și declare fosele septice

Conform Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, oamenii aveau la dispoziție data limită de 30 octombrie 2022 pentru a intra în legalitate și pentru a-și declara fosele septice. În caz contrar, amenzile pornesc de la 5.000 de lei, așa cum a anunțat de exemplu Primăria Timișoara.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu respectiva hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, nerespectarea de către persoanele fizice și juridice a dispozițiilor art. 11 alin. (1) și (2) și art. 15 alin. (2), constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei”, transmitea Primăria Timișoara.

Cu toate acestea, înregistrarea foselor septice e departe de final, chiar dacă a trecut termenul limită, conform Stirile PRO TV.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu își declară sistemele de colectare de teama că vor fi amendați, în condițiile în care nu toate fosele septice sunt construite în legalitate, respectând regulile. De exemplu la Bran și Moeciu, localități turistice, unele pensiuni golesc fosele septice direct în râu. Administratorul unei astfel de pensiuni susține că apa e filtrată, deci curată, însă mirosul puternic și aspectul ”apei” îl contrazic, conform sursei citate.

”Deversează direct în râu, își fac canalizarea și merge în râul Moieciu! Nu se poate nici să te speli pe picioare în el, practic”, se plânge Rodica Munteanu, o localnică.

ADVERTISEMENT

În Moeciu doar 4% dintre cele 3.000 de gospodării ale comunei au venit să se înscrie. ”Uitaţi registrul, cu număr de înregistrare, de la numărul 1, astăzi am ajuns până la numărul 127”, povestește Radu Ioan Nan, viceprimarul localității Moeciu.

La Bran, oamenii au cam aceleași probleme. Sunt puși în situația să-şi declare, dar ba n-au autorizaţie de construcţie pe ele, ba au vidanjat o dată pe an, nu-şi mai găsesc facturile, contractele de la vidanjare. Oamenii sunt și un pic speriați de faptul că se vor da amenzi pe așa ceva”, transmite Cosmin Feroiu, primarul din Bran.

ADVERTISEMENT

Garda Națională de Mediu încearcă să-i convingă pe oameni să intre în legalitate, însă oamenii se confruntă cu un real paradox: fie că își declară fosa, fie că nu o fac, riscă amenzi foarte mari.

”Să vidanjeze – unde au bazine vidanjabile – cu contract ferm cu societate autorizată și, la sistemele de epurare, dacă sunt neconformități, probleme funcționale, să contacteze producătorul în vederea asigurării randamentului, eficienţei”, concluzionează Marin David, reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”