News

Românii nu sunt singurii care se confruntă cu urșii ajunși în gospodării. Cum rezolvă spaniolii problema animalelor sălbatice

Populația de urs brun este în creștere în nordul Spaniei. Organizațiile ecologiste caută soluții pentru a-i ține departe de sate.
09.08.2021 | 10:01
Romanii nu sunt singurii care se confrunta cu ursii ajunsi in gospodarii Cum rezolva spaniolii problema animalelor salbatice
ADVERTISEMENT

Urșii au dispărut în multe regiuni ale Europei, însă, la fel ca în cazul României, și în pădurile din regiunea Cantabria, populația de urs brun este în creștere.

Românii nu sunt singurii care se confruntă cu urșii ajunși în gospodării

Dacă pentru mulți înmulțirea urșilor este o veste îmbucurătoare, pe măsură ce animalele încep să coboare din munți și să-i amenințe pe localnici, sporesc apelurile pentru protejarea sătenilor.

ADVERTISEMENT

Asociațiile de conservare a faunei sălbatice au instalat camere de supraveghere prin locuri în care urșii apar frecvent. Acestea încearcă să monitorizeze comportamentul urșilor sălbatici atunci când nu sunt deranjați de nimeni.

Chiar în munții Cantabriei, în nordul Spaniei, urșii bruni aproape au dispărut. Astăzi mai trăiesc aproximativ trei sute de exemplare în regiune – cea mai mare populație de urși din vestul Europei.

ADVERTISEMENT

Situația însă poate fi o problemă. Animalele intră în gospodăriile oamenilor în căutare de hrană. Urșii au distrus pomi fructiferi și au intrat în depozitele restaurantelor.

În urmă cu câteva săptămâni, un urs a atacat o femeie de 75 de ani și a rănit-o grav. Experții în comportamente anormale ale urșilor au analizat cazul. Sunt convinși că incidentele cu consecințe atât de grave sunt foarte rare.

ADVERTISEMENT

„În mod normal, urșii fug de oameni. În acest caz, a atacat-o pe femeie pentru că s-a simțit amenințat. Femeia și-a fracturat șoldul și a fost rănită la față. Urșii nu sunt agresivi sau periculoși în sine. A fost o întâlnire nefericită”, susține Pepin Tunon, expert la Asturian Bear Foundation într-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

Soluții pentru a ține urșii departe de oameni

Asociațiile de conservare a faunei sălbatice sa vor să identifice urșii suspecți și să le observe comportamentul pentru a interveni, dacă va fi necesar. Sunt conștiente de problema animalelor care și-au pierdut instinctul de frică în fața oamenilor.

ADVERTISEMENT

Pentru a ține urșii în afara satelor, ecologiștii vor să se asigure că animalele găsesc hrană suficientă departe de așezări. Motiv pentru care, plantează pomi fructiferi în poieni.

Potrivit ecologiștilor, creșterea gradului de conștientizare poate risipi frica.

România, legislație care permite împușcarea urșilor-problemă

Ordonanța care prevede eliminarea urșilor a fost adoptată pe 21 iulie de Guvern. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că se poate recurge la împușcare dacă animalul reprezintă un pericol pentru om.

Intervenția în cazul urșilor care ajung în localități se va face „gradual”. Primarul sau viceprimarul va decide modul în care ursul va fi eliminat astfel încât să nu mai reprezinte un pericol pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT
Tags: