News

Românii, obligați să colecteze separat textilele folosite, de la 1 ianuarie 2025. Care este situația în țară

De la 1 ianuarie 2025, românii vor fi obligați de o prevedere luată la nivelul UE să colecteze separat textilele folosite. Ce se va întâmpla, de fapt, în țară.
26.12.2024 | 10:16
Romanii obligati sa colecteze separat textilele folosite de la 1 ianuarie 2025 Care este situatia in tara
Directivă UE: din 2025, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se va întâmpla, de fapt. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Familiarizați de mai bine de un an cu Sistemul de Garanție-Returnare – RetuRO, românii trebuie să știe că, de la 1 ianuarie 2025 sunt obligați să colecteze separat și textilele folosite.

Directivă UE: din 2025, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se va întâmpla, de fapt

Conform datelor oficiale, în România se aruncă, anual, aproximativ 160.000 tone de deșeuri textile. Din acest total, reciclabile ar fi în jur de 6-10%, în condițiile legislative și de piață existente.

ADVERTISEMENT

Din 2025, procentul ar putea să crească până la 25%, asta cu o colectare separată bine dezvoltată, dar și o industrie de reutilizare și reciclare cu capacități mari de sortare pe compoziție și calitate.

Acest comportament al cetățenilor ar putea fi influențat de introducerea obligativității Responsabilității Extinse a Producătorului și în domeniul textilelor. De la 1 ianuarie, România, ca stat membru UE, era obligată să introducă colectarea separată și pentru textile, potrivit Directivei privind deșeurilor ( (UE) 2018/851 din 30 mai 2018).

ADVERTISEMENT

Problema e că în momentul de față, la nivel local, nu există infrastructura necesară pentru o astfel de colectare. Astfel, obligativitatea la care trebuie să se conformeze țara noastră este doar aceea de a colecta separat.

Aceasta poate avea un efect nedorit, prin aruncarea unor deșeuri textile contaminate sau nerefolosibile către containerele stradale pentru haine reutilizabile. O implementare sustenabilă a directivei europene privind colectarea separată a textilelor utilizate presupune dezvoltarea unei infrastructurii de colectare, cu containere speciale pentru textile.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, în lipsa unei infrastructuri adecvate, ceea ce va fi colectat separat de la 1 ianuarie 2025, va urma același traseu ca și până acum: depozitarea la groapa de gunoi sau incinerare.

Ce trebuie să știe cetățenii care vor să doneze haine

În România trebuie implementată o infrastructură și un flux dedicat colectării deșeurilor textile astfel încât acestea să poată intra într-o primă fază în fluxul de reutilizare și apoi, când un produs nu mai poate fi folosit, să se aibă în vedere reciclarea acestuia, conform bunelor practici în economie circulară.

ADVERTISEMENT

Asta presupune utilizarea unor containere separate, curate, care să nu permită umezeală sau contaminare. Cetățenii care vor dona hainele uzate în aceste containere trebuie să le spele în prealabil, să le împacheteze în pungi și apoi să le depună în containerele speciale.

În etapa următoare, firmele specializate în preluarea acestora de la container trebuie să le protejeze de contaminare în timpul manipulării și transportului către centrele de sortare specializate. Vor fi folosite mașini dedicate, nu aceleași care sunt folosite pentru alte tipuri de deșeuri.

Orice colectare care distruge valoare din perspectiva reutilizării trebuie regândită, este cea mai importantă premisă în piramida zero-deșeuri. Scopul colectării este extrem de important, cu precădere dacă prioritatea lui este reutilizarea. România are suficiente centre cu scop sortare pentru reutilizare, însă capacitatea lor trebuie mărită. Problema principală a industriei de reciclare textile este dificultatea de a avea deșeul textil sortat pe compoziție și tip de țesătură și faptul că tehnologiile de reciclare nu sunt suficient dezvoltate sau nu sunt competitive din punct de vedere financiar si vor trebui sustinute. Avem nevoie de investiții în tehnologii de sortare și reciclare avansate, dar și în infrastructura de containere de colectare”, declară Zoltán Gündisch, Președinte ARETEX, citat de clubantreprenor.ro.

ADVERTISEMENT