News

Românii, oportunităţi uriaşe pe piața locurilor de muncă. Nemții vor să angajeze câteva mii de persoane. Ce meserii sunt căutate în Uniunea Europeană

Cum se pot angaja românii în alte țări din Uniunea Europeană. Ce meserii sunt căutate și câți bani primesc pentru relocare. Germania caută mii de oameni în diferite domenii
22.08.2022 | 09:03
Romanii oportunitati uriase pe piata locurilor de munca Nemtii vor sa angajeze cateva mii de persoane Ce meserii sunt cautate in Uniunea Europeana
Cum au ajuns românii mână de lucru forte în Uniunea Europeană. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii au rămas mână de lucru forte în Europa și lucrul acesta s-a văzut chiar și în timpul pandemiei. Germania, Franța, Italia sau Spania au angajat atunci mii de oameni din țara noastră, în ciuda restricțiilor COVID-19. Nu puțini au fost cei care au plecat fără să stea o clipă pe gânduri și au acceptat să lucreze departe de casă pentru un ban în plus. Situația nu s-a schimbat nici în 2022, an în care țările dezvoltate continuă să caute personal în România.

Mii de români, tentați de locurile de muncă din străinătate

Tentația este uriașă, dar reprezentanții firmelor de recrutare au tras și un semnal de alarmă. Este nevoie de un contract serios și de o firmă care are un istoric în angajări și nu este inventată peste noapte. În caz contrar se poate ajunge ușor la situații nedorite, la fel cum au pățit mai mulți fermieri care au crezut că au dat lovitura atunci când au plecat la cules de sparanghel.

ADVERTISEMENT

“Eu nu ştiu cum au plecat aceşti oameni la muncă în plină criză de coronavirus, dar din ce îmi povestesc alţii mi s-a spus că este un proces simplificat de recrutare. Ei sunt încântaţi pentru că au senzaţia că se poate rezolva rapid problema şi pleacă cu un buletin, nu verifică oferta, condiţiile.

Li se spune că vor fi plătiţi cu un anumit salariu, dar acele persoane nu le spun că nu lucrează la modul legal, că nu li se plătesc taxe, mâncare cazare şi tot felul de detalii de acest gen”, a spus Andreea Matache, recrutor la firma Qbis, companie care ajută românii să îşi găsească un loc de muncă peste hotare, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

În acest moment, Germania are peste o mie de locuri de muncă disponibile. Este vorba despre industrii diferite și specializări care au nevoie chiar și de studii superioare. Nemții caută medici, personal pentru vasele de croazieră, aviatori, agenți de vânzări, dar și transportatori, constructori sau oameni care să lucreze în domeniul HoReCa.

Salariile sunt mai mult decât atractive și pleacă de la 1300 de euro în sus, bani pe care românii care se vor angaja în transport/logistică îi primesc în fiecare lună. Nu mai puțin de patru mii de euro vor încasa asistenții medicali, în timp ce doctorii pot ajunge și la 6-7 mii de euro.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că, la un moment dat, Elveția căuta de zor medici gastroentorologi în România. Spitalele din țara cantoanelor erau gata să plătească până la 15 mii de euro pe lună brut pentru asemenea specialiști.

Experții de pe piața recrutărilor spun că Germania, Italia, Spania, Olanda sau Franța au rămas țările către care românii se orientează cel mai des atunci când își caută un loc de muncă în străinătate. Au existat și variante mai îndepărtate, dar preferate pentru faptul că era nevoie de limba engleză.

ADVERTISEMENT

„Pe lângă joburile care aproape că nu au avut întrerupere, mă refer aici la cele din ferme, abatoare, păstrăvării sau diverse fabrici din Uniunea Europeană, există, într-adevăr, această piață mai îndepărtată. 

Australia, Noua Zeelandă sau Statele Unite ale Americii, unde se pleacă de obicei pentru 8-12 luni cu ajutorul unor vize speciale de muncă. Sunt câteva companii specializate în astfel de recrutări, recrutări care vor lua amploare. 

Sunt piețe aparte, piețe specializate, croazierele, acolo unde există mereu o nevoie de personal, dar și joburile stabile de pe continent, joburi de care românii nu se feresc”,  a spus pentru FANATIK Petre Andreea, reprezentanta unei alte agenții de recrutare.

Dacă ne raportăm strict la joburile pe care le propune Europa, atunci trebuie să știți că Germania caută asistenți medicali. Se oferă un contract legal de muncă permanent în teritoriul acestei țări și trei mii de euro. Banii pot fi însă chiar mai mulţi pentru că există sporuri de noapte, weekend sau ture de sărbători de care românii plecaţi de acasă nu se feresc. Angajatorul oferă chiar şi cazare gratuită în primele trei luni și un curs intensiv de limba germană.

Ca lucrător în depozit se primesc reduceri la masă atât timp cât mănânci la locul de muncă, ajutor în căutarea unei case, atenție, bonus de relocare și 1900 de euro. Și în acest caz suma poate crește în funcție de volumul de muncă.

În cazul în care vă întrebați unde sunt instalatorii din România poate că trebuie să priviți spre Germania. Nemții le oferă salariu brut de peste 2.600 euro plus diurnă, cazare și transport. Chiar și curieri sunt căutați, salariul fiind în jurul a 1900 de euro pe lună cu sporuri pentru weekend.

Mecanici de locomotivă, șoferi de autobuz, camion sau TIR, toți sunt ademeniți în Germania cu salarii de mii de euro. „Sunt posturi interesante pe care angajatorii din Germania le propun constant. De data aceasta discutăm despre mecanici de locomotivă și asistenți medicali. Ultimii sunt căutați mai mereu și pentru că românii au făcut o impresie bună.

Toți sunt profi, toți își fac treaba. Despre salarii vă pot spune că sunt top în comparație cu banii pe care un asistent îi poate câștiga în țară”, a mai zis Petre Andreea.

Personalul care se angajează pe navele de croazieră poate să câștige chiar și patru mii de euro. Beneficiază de formare la bordul vasului, nu plătește cazare, masă și nici măcar transportul până la portul în care are loc îmbarcarea.

ADVERTISEMENT