News

Românii părăsesc Spania și Marea Britanie. Țările sunt disperate că rămân fără forță de muncă: „Situaţia este cumplită”

Angajații români părăsesc Spania și Marea Britanie, lăsând țările fără forță de muncă. Cele mai afectate domenii sunt cele din agricultură, dar și creșterea animalelor.
01.02.2022 | 17:17
Romanii parasesc Spania si Marea Britanie Tarile sunt disperate ca raman fara forta de munca Situatia este cumplita
Românii părăsesc Spania și Marea Britanie. Țările sunt disperate că rămân fără forță de muncă. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii părăsesc masiv țările care odată erau considerate cele mai bune variante de emigrare.

Românii pleacă din țările în care au muncit ani de zile. Câți au plecat din Spania

Astfel, Spania și Marea Britanie, de exemplu, se confruntă chiar cu o criză a forței de muncă din aceste cauze, cele două țări fiind disperate din cauza valului de români care își fac bagajele și pleacă, fie că ei se întorc acasă, fie că decid să își încerce norocul în o altă țară.

În Marea Britanie, proprietarii de ferme de porci sunt disperați. Ei spun că riscă să intre în faliment din această cauză și numesc situația una „cumplită”.

ADVERTISEMENT

Peste 170.000 de porci vor fi sacrificați tot din această cauză, în timp ce preşedintele asociaţiei reprezentative National Pig Association (NPA) spunea că măsurile privind acordarea unor vize de urgență nu funcționează, iar situația din teren nu a fost deloc ameliorată.

National Pig Association alături de sindicatul fermierilor britanici National Farmers Union au transmis o scrisoare comună trimisă ministrului britanic al Mediului, George Eustice.

ADVERTISEMENT

Fermierii se tem de un exod masiv în următorul an

„Situaţia este cumplită la fermele de porci, atât din punct de vedere al animalelor care aşteaptă să fie sacrificate cât şi financiar”, au precizat acestea în scrisoarea respectivă.

Mai mult, cele două organizații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea exista un „exod masiv” din industrie în următorul an, care ar putea afecta în mod ireversibil fermele de porci.

ADVERTISEMENT

„Vedem deja o scădere semnificativă a efectivelor de reproducţie şi suntem îngrijoraţi că, dacă nu se face nimic, am putea vedea un exod masiv din această industrie pe parcursul următoarelor 12 luni.

După ce vom pierde această bază de producţie nu o vom mai putea recupera”, au mai precizat cei care au semnat scrisoarea transmisă ministrului.

ADVERTISEMENT

Acceași este situația și în Spania, unde 277.560 au plecat în ultimii zece ani. Cele mai lovite zone din această țară sunt construcțiile și agricultura.

„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum cu ERTE (n. red plata prestației pentru șomajul tehnic) te angajează pentru câteva luni în industria hotelieră, îți dau 800 de euro pentru o zi întreagă, iar apoi te trimit la prăjit sparanghel.

Adică dacă ei iti fac contract, cu ERTE profită foarte mult”, explică Daniela, conform epe.es.

ADVERTISEMENT