News

Românii plecați la cules de sparanghel, proteste masive în Germania. Ce nemulțumiri au muncitorii

19.05.2020 | 21:27
Romanii plecati la cules de sparanghel proteste masive in Germania Ce nemultumiri au muncitorii
ADVERTISEMENT

Românii plecați la cules de sparanghel în Germania au protestat pe străzile din Bonn, fiind nemulțumiți de felul în care sunt tratați.

Românii plecați la cules de sparanghel, proteste masive în Germania

Conform Antena 3, de mai multe zile românii merși la cules de sparanghel în Germania protestează pe străzi, nemulțumiți de condițiile impuse în perioada pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Românii sunsțin că stau în containere, în condiții mizere și că mâncarea pe care o primesc este adesea expirată. Cel mai mult i-a nemulțumit faptul că fie nu și-au primit banii, fie au fost plătiți cu o sumă mai mică față de cea la care s-au înțeles.

În urmă cu câteva zile, 11 români, angajați la o fermă din Germania,  au ajuns pe drumuri. Românii au plecat din comuna vasluiană Băcani la cules căpșuni, însă au fost alungați de la ferma la care ar fi trebuit să muncească.

ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan, reacție violentă după necazurile muncitorilor români

Muncitorii au plecat în Germania cu promisiunea că vor câștiga bani frumoși din agricultură, însă s-au trezit într-o carantină forțată, fără mâncare și fără nicio asigurare că situația lor se va îmbunătăți.

Oamenii primeau zilnic o pâine, cartofi și varză, iar în schimb erau obligați să plătească 5 euro. Mai mult, când și-au cerut drepturile salariale ar fi fost amenințați. Se pare că firma din Germania le-a luat celor 11 oameni actele și contractele de muncă, refuzând să le înapoieze contractele de muncă atunci când au fost alungați.

ADVERTISEMENT

Cazul oamenilor a ajuns pe masa ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a promis că va lua măsuri pentru a-i ajuta. Primarul comunei Băcani, Vasile Stoica a dezvăluit că cei 11 români vor fi cazați într-un hotel din Bonn, cu ajutorul autorităților, după care vor fi trimiși acasă.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a avut o reacție violentă după ce a aflat situația muncitorilor români din Germania și i-a transmis ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să ia atitudine.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul i-a mai cerut ministrului Muncii să se poarte ca un stăpân, nu ca o slugă, să fie puternică, să nu fie drăguță cu autoritățile germane pentru că toată România este umilită în acest caz.

ADVERTISEMENT