News

Românii pot avea facturi ”zero” la energie electrică cu o investiție de doar 1500 de lei

Românii pot avea facturi ”zero” la energie dacă se folosesc de o găselniță care permite o independență energetică oarecare.
29.11.2022 | 22:22
Romanii pot avea facturi zero la energie electrica cu o investitie de doar 1500 de lei
Factură curent mai mică cu ajutorul kiturilor fotovoltaice. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Investiția inițială pornește de la 1500 de lei și poate ajunge la mai multe mii de lei, însă orice leu cheltuit garantează ulterior economisirea înzecită a acestei sume pe termen lung.

Investiție care poate aduce ”facturi zero” la curent electric

Concret, e vorba de mini-kiturile cu panouri fotovoltaice, sisteme care se comandă online sau din magazin și pot asigura energie electrică timp de mai multe ore pentru electrocasnice de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

”Se leagă prin Bluetooth. Ai aplicaţie pe telefon. Poţi să porneşti şi să opreşti consumatori chiar la distanţă“, povestește Dan, un bărbat care a investit în astfel de sisteme care permit autonomia energetică pe termen lung.

“Apar pene de curent. Sau chiar dacă nu apar, tendinţa este să fii în zona eco şi atunci le poţi folosi pe acestea simplu, încărcate cu panoul solar. Şi poţi lucra oricând, în curte, undeva la umbră sau efectiv să le foloseşti atunci când nu este curent. Energia vine de la soare, nu plăteşti nimic”, explică un alt cumpărător.

ADVERTISEMENT

Ca și soluție de rezervă există varianta unui mini-generator care funcționează pe benzină, cu o capacitate de patru litri. Cu acest generator poate fi ținut ”în viață” un frigider mic, două telefoane, trei becuri și un laptop, timp de aproape opt ore.

“Le-am luat şi în ideea de a fi total independent din punct de vedere energetic. Le poţi folosi oricând. Noi, personal, folosim foarte mult atunci când călătorim cu autorulota”, completează Dan, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Adrian Vintilă, expert în energie, spune că utilizarea kit-urilor smart e varianta ideală pentru a economisi: “O tehnologie smart cu panouri fotovoltaice portabile sau mobile poate fi şi o tehnologie prin care putem economisi energie”.

Un sistem de acest tip se încarcă de la soare în aproximativ trei ore și permite ulterior o autonomie între 5-8 ore în funcție de dimensiunea acestui kit.

ADVERTISEMENT

“Un panou de 100 de W, produce pe zi în medie 400 de W, însemnând că putem să ne încărcăm şi laptop, şi telefon şi orice alt dispozitiv. Cu siguranţă putem să scădem factura de energie şi în acelaşi timp să avem şi energie în locul în care trăim“, transmite, de asemenea, Dan Tudose, administratorul unei astfel de companii care vinde panouri fotovoltaice.

Prețul unui astfel de kit pornește de la 1500 de lei și poate ajunge lejer la câteva mii de lei sau chiar euro, în funcție de performanță și calitate. Există, de asemenea, variante mai ieftine de aproximativ 500 de lei pentru camping, pentru cei care nu vor să rămână fără baterie la telefon sau laptop.

ADVERTISEMENT