News

Românii pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica de săptămâna viitoare. Prețul final, stabilit la 104 lei

Începând de săptămâna viitoare, mai exact din 12 iulie, românii pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica. Prețul final a fost stabilit la 104 lei.
05.07.2023 | 12:37
Romanii pot cumpara actiuni la Hidroelectrica de saptamana viitoare Pretul final stabilit la 104 lei
Hidroelectrica anunță intrarea la tranzacționare pe BVB: Prețul final pentru românii care cumpără acțiuni: 104 lei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Peste exact o săptămână, românii vor putea începe să cumpere acțiuni la Hidroelectrica. Preţul de ofertă stabilit în cadrul ofertei publice iniţiale derulate de Fondul Proprietatea cu privire la acţiunile Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei/acţiune oferită.

Hidroelectrica anunță intrarea la tranzacționare pe BVB: Prețul final pentru românii care cumpără acțiuni: 104 lei

Cei care nu au achiziționat acțiuni Hidroelectrica în ofertă, vor putea face acest lucru începând cu 12 iulie, direct de pe Bursa de Valori București (BVB). Miercuri, 5 iulie, principalul producător de energie electrică din Romania a anunţat că preţul final al ofertei de acţiuni a fost stabilit la 104 lei/acţiune.

ADVERTISEMENT

Acest preț de ofertă implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro), a informat miercuri compania. ”Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la preţul de ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România.

Alocarea acţiunilor oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023. Societatea şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare).

ADVERTISEMENT

Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650“, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Agerpres.

Discount de 3% pentru investitorii de retail

Compania de stat mai informează că investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din preţul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei de ofertă. Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 lei/acţiune oferită.

ADVERTISEMENT

”Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate”, mai anunță Hidroelectrica.

Acțiunile nu pot fi înstrăinate o jumătate de an

E important de precizat că Societatea și Fondul Proprietatea au o interdicție de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023. Aceasta se încheie după 180 zile de la data Admiterii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acționarul majoritar al Societății este supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 și se încheie după 12 luni de la data Admiterii, cu excepția cazului în care se aplică anumite excepții prevăzute în Prospect.

”Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch și WOOD & Company Financial Services acționează în calitate de Codeținători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună,“Intermediarii”)”, mai anunță compania.

ADVERTISEMENT