News

Românii pot cumpăra până la șase ani de vechime pentru pensie! Care sunt condițiile

Românii pot cumpăra până la șase ani de vechime pentru pensie după ce o OUG a fost adoptată în Parlament
26.05.2021 | 13:53
Romanii pot cumpara pana la sase ani de vechime pentru pensie Care sunt conditiile
Pensie de 26.000 de lei pe lună în România. Cine este persoana care încasează peste 5.000 de euro. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Concret, toți cei cărora le lipsesc ani de vechime la pensie pot acum să-i cumpere. Au nevoie să plătească toate contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună.

Între timp, o ordonanță de urgență care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii a fost adoptată în Parlament.

ADVERTISEMENT

Românii pot cumpăra șase ani de vechime pentru pensie!

Au fost nu mai puțin de 304 voturi ”pentru” această OUG. Doi oameni au fost ”împotrivă”, în timp ce un parlamentar s-a abținut.

Camera Deputaţilor a fost for decizional pentru acest act normativ. Proiectul de act normativ a avut ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

ADVERTISEMENT

Acesta este necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare

“Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

ADVERTISEMENT

În aceștia, persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în proiect se mai prevede că baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială.

Atenție! Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.

ADVERTISEMENT
Tags: