News

Românii, printre cei mai bătrâni pensionari din Europa! La ce vârstă se iese din câmpul muncii în UE

Românii au ajuns printre cei mai bătrâni pensionari din Europa şi, din păcate, vârsta de pensionare ar putea creşte iar!
02.06.2021 | 15:55
Romanii printre cei mai batrani pensionari din Europa La ce varsta se iese din campul muncii in UE
ADVERTISEMENT

De altfel, anunțata reformă a pensiilor, una pe care autoritățile încă o pasează elegant, indică destul de clar un detaliu pe care românii aflați în câmpul muncii trebuie să-l ia în calcul. Concret, vârsta de pensionare ar putea crește și s-ar apropia serios de speranța de viață. O speranță care s-a diminuat în ultimul timp și care a trimis țara noastră, din nou, într-un top al rușinii întocmit printre statele membre UE.

Perspectiva de a acorda și alți ani din viață muncii pare să reducă bătrânețea până aproape de dispariție. Pentru că, în România, pensionarea ar urma să fie rezervată strict unei categorii aparte, unor privilegiați ai sorții.

ADVERTISEMENT

Românii, printre cei mai bătrâni pensionari din Uniunea Europeană!

Prea puțini s-ar mai bucura de liniștea pensiei sau de zâmbetele nepoților. O eventuală urcare a vârstei de pensionare spre și chiar peste 70 de ani ar transforma România într-o țară fără prea mulți bătrâni susținuți de bugetul statului.

Care buget ar respira, în sfârșit, ușurat, fără prea multe apăsări și bătăi de cap. Pentru că, judecând după speranța de viața a românilor, statul n-ar mai avea prea mult de cheltuit cu pensiile, dar se va bucura de o contribuție în plus de pe spatele fiecărui angajat.

ADVERTISEMENT

Chiar șeful Executivului, Florin Cîţu a anunțat că obiectivul viitoarei legi a pensiilor este acela de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii. Premierul nu a ezitat o clipă și a transmis că riscul cel mai mare pe care îl are România în faţă este ca peste 15 ani atunci când vor ieși foarte mulţi oameni din câmpul muncii să rămână prea puţini care să susţină întregul aparat.

Drept pentru care, Florin Cîţu a explicat că viitoarea lege a pensiilor este deja discutată de un grup de lucru format din experţi. Sustenabilitatea este una dintre probleme şi vârsta de pensionare ar fi o cauză la care specialiştii trebuie să lucreze.

ADVERTISEMENT

Ce spune Florin Cîțu despre vârsta de pensionare a românilor

Cu toate acestea, Florin Cîțu a ținut să precizeze că în discuţiile cu Comisia Europeană nu s-a stabilit o vârstă de pensionare pentru muncitorii din România. A recunoscut însă că s-a dezbătut ideea unei legi a pensiilor care să fie sustenabilă.

De asemenea, liberalul a convenit cu experții UE și evitarea unor creşteri ad hoc de pensii înaintea unor runde de alegeri, așa cum s-a petrecut în trecutul apropiat al României și obicei care ar destabiliza sistemul de pensii.

ADVERTISEMENT

“Cred că în 15 ani e riscul cel mai mare. Atunci este riscul cel mai mare pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini. (….)

Obiectivul este acela de a elimina acest risc de nesustenabilitate peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură. Este o situaţie mai complexă. Nu ştim exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de nesustenabilitate. Acesta este doar un indicator la care ne uităm, dar sunt mai mulţi indicatori acolo”, a afirmat Florin Câţu, la Digi 24.

Avertisment ferm al autorităților în privințasistemului de pensii

Și vicepremierul Dan Barna consideră că discuţia despre o reformă a sistemului de pensii nu poate fi evitată “la nesfârşit”, mai ales în contextul în care generaţiile de “decreţei” vor ieşi la pensie în perioada următoare.

“Nu putem să evităm la nesfârşit discuţia despre sistemul de pensii pentru că e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, aşa cum e gândit acuma, nu va mai funcţiona, va intra în colaps şi asta pentru că avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare, generaţiile numite decreţei în limbajul comun.

În momentul în care aceste generaţii ies la pensie, generaţiile care vin in urmă sunt, numeric vorbind, ca o piramidă cu vârful în sus, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puţine persoane active ca forţă de muncă pe piaţa muncii, iar numărul de pensionari va fi mult prea mare şi atunci sistemul actual, aşa cum e acum, nu mai funcţionează şi atunci trebuie să avem public această disucţie, legată de cum structură sistemul de pensii.

Nu există vreo decizie luată acum nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, dar sunt linii de discuţie care există şi vom continua să le avem, vom veni cu o propunere. E un angajament apropo de ce s-a transmis la Comisia Europeană în acest Plan de Redresare şi Rezilienţă de realizare a unei noi legi a pensiilor”, a declarat Dan Barna.

La ce vârstă se pensionează oamenii din statele membre UE

De remarcat că în majoritatea statelor membre UE, vârsta medie de pensionare este de 65 de ani. Multe dintre ele au setată această etate indiferent de sex. Doar că, cei 65 de ani, sunt la un pas să devină istorie încet, dar sigur.

Țări importante precum Spania, Germania și Franța vor să treacă la o vârsta de pensionare de 67 de ani. Mai mult de atât, în Marea Britanie și Irlanda s-ar putea ajunge chiar și la 68 de ani, autoritățile de aici precizând că vor să salte serios ținta.

Vecinii noștri din Ungaria se pensionează la 64 de ani, indiferent de sex, în timp ce nordicii au o vârstă destul de scăzută. Norvegia își pensionează salariații la 62 de ani,  Finlanda la 63 și Danemarca la 65.

Vă reamintim că persoanele se pot retrage din activitate şi cu întârziere, peste vârsta standard. De regulă, acestea au dreptul la o majorare a beneficiilor pentru pensionare târzie. În multe ţări este posibilă şi pensionarea anticipată, înainte de împlinirea vârstei standard.

Câți pensionari sunt în România

Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul anului trecut a fost de 5,128 milioane de persoane. A fost o scădere de 29.000 de persoane faţă de anul precedent. De remarcat că pensia medie lunară s-a calculat la 1.500 de lei, în creştere și ea cu 16,1%, de la an la an, conform datellor Institutului Naţional de Statistică.

În același timp, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.450 de lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare, fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,0%.

ADVERTISEMENT