News

Românii, puși din nou pe drumuri pentru ajutoarele de energie. Procedură complicată pentru decontarea banilor

Deși românilor li s-au promis proceduri simplificate pentru acordarea unor vouchere de la stat, în realitate lucrurile au rămas destul de complicate.
08.01.2023 | 13:34
Romanii pusi din nou pe drumuri pentru ajutoarele de energie Procedura complicata pentru decontarea banilor
Românii care așteaptă ajutoarele de la stat trebuie să se înarmeze cu răbdare și cu haine groase / Colaj foto: Fanatik / Srsă hoto: Hepta
ADVERTISEMENT

Criza energetică își arată colții, iar românii nu sunt nici acum siguri de procedurile pe care trebuie să le urmeze pentru obținerea ajutoarelor promise de la guvern.

Românii care plătesc încălzirea împreună cu întreținerea trebuie să trimită o declarație

Procedurile au rămas greoaie, pentru anumite categorii populație, care sunt nevoite să parcurgă mai multe etape și să facă mai multe drumuri decât alții.

ADVERTISEMENT

Așa se întâmplă cu românii racordați în continuare la sistemul public de încălzire și care plătesc cest serviciu odată cu restul utilităților, prin factura la încălzire.

În cazul lor, este necesară obținerea unui card de energie, care va fi eliberat de administratorii blocurilor în care locuiesc. Anterior, aceștia trebuie să scoată, din factura totală, costul de încălzire pentru fiecare apartament și fiecare beneficiar în parte, anunță RTV.

ADVERTISEMENT

Mai departe, beneficiarul trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere și să meargă cu cele două documente, împreună cu buletinul, la un ghișeu poștal.

Ei trimit documentele prin mandat poștal, pentru ca statul să poată deconta banii pentru fiecare persoană în parte. Oficiul poștaș eliberează o dovadă că documentele au fost transmise.

ADVERTISEMENT

Ajutor de 1.400 de lei pentru românii vulnerabili

Guvernul României a promis un ajutor de energie în valoare totală de 1.400 de lei, care ar trebui plătit în două tranșe: 700 de lei în luna februarie și alți 700 de lei în septembrie.

Există mai multe categorii de beneficiari, din rândul persoanelor considerate vulnerabile: pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună, persoanele încadrate cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nu depășesc 2.000 de lei, familiile sau persoanele singure care au doar venitul minim garantat și familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei.

ADVERTISEMENT

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de Poșta Română, prin care se pot compensa facturile la energie electrică sau termică, inclusiv pentru încălzirea cu lemne, păcură, peleți, etc.

ADVERTISEMENT
Tags: