În ultimele cinci luni s-au înregistrat scăderi consecutive ale ratei inflației, dar a crescut luna trecută, ajungând la 5,4%. Aceasta reflectă creșterea medie a prețurilor pentru alimente, produse nealimentare și servicii în România.
Experții consideră că majorarea salariului minim și accizele la carburanți au fost factori importanți în această creștere a prețurilor. Ei anticipează că scumpirile vor continua și în toamnă, pe fondul creșterii pensiilor, potrivit Știrile ProTV.
Tot mai mulți români se plâng de dificultatea de a face față prețurilor ridicate. Conform datelor oficiale, rata anuală a inflației a urcat la 5,4% în iulie, față de 4,9% în iunie.
Serviciile au înregistrat cea mai mare creștere, cu 8,5% în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, urmate de produsele nealimentare. Pentru alimente, costurile au crescut cu 1,7%.
Cu toate acestea, unele produse alimentare au înregistrat ieftiniri. Prețurile pentru produsele de morărit au scăzut cu 30%, iar uleiul, untul, zahărul și ouăle sunt acum mai ieftine. În schimb, carnea de porc și vită, precum și brânzeturile, sunt mai scumpe decât anul trecut, mai scrie sursa citată.
În sectorul produselor nealimentare, inflația a fost alimentată de prețurile crescute la medicamente, detergenți, produse de igienă, articole cosmetice, cărți și reviste, cu creșteri de 9% față de vara trecută. Cu toate acestea, serviciile au înregistrat cele mai mari scumpiri: serviciile poștale și de curierat au crescut cu 26%, biletele de avion cu 15%, iar mesele la restaurant cu 10%.
Specialiștii în economie explică aceste scumpiri prin majorarea accizelor la carburanți, care a dus la costuri mai mari pentru transportul mărfurilor. De asemenea, unii comercianți au profitat de context pentru a-și crește marjele de profit, în timp ce prețurile altor produse au rămas plafonate.
„Vedem că dacă la unele produse sunt plafonări ale prețurilor, automat apar creșteri ale prețuri la alte tipuri de produse Sunt alimente de strictă necesitate cele care sunt cautate de majortatea populație, iar companiile bazandu-se pe această cerere, continuă să mărească prețurile”, a spus Mihai Roman, profesor de macroeconomie, pentru Știrile ProTV.
Creșterea salariilor a contribuit și ea la presiunea asupra prețurilor. Salariul minim a ajuns la 3.700 de lei, iar câștigul salarial mediu brut a fost de 8.480 de lei, cu 125 de lei mai mare decât vara trecută.
Salarii mai mari au fost acordate în special bugetarilor, dar și celor care lucrează în industria farmaceutică, în sectorul hotelier și restaurante, sau în telecomunicații.
Se așteaptă noi creșteri de prețuri în toamnă, odată cu recalcularea pensiilor. La finalul raportului BNR despre inflație, specialiștii avertizează că Guvernul trebuie să implementeze până pe 1 septembrie un plan fiscal pentru reducerea cheltuielilor bugetare, plan amânat din considerente electorale.
„Avem în septembrie creșterea prețurilor este o creștere substanțială a pensiilor, o creștere de venituri, ceea ce va duce la un pusel de cresterea a cererii, deci un puseu inflaționist. Pe de altă parte, există riscul de a intra în recesiune pentru că statul va trebui să impune taxe și impozite suplimentare pentru a reduce nivelul deficitului bugetare care a trecut la șapte luni de 4 la sută”, a mai spus Mihai Roman.