News

Românii scapă de restricții în noaptea de Înviere. Documentul oficial al CNSU

08.04.2021 | 18:07
Romanii scapa de restrictii in noaptea de Inviere Documentul oficial al CNSU
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat propunerea premierului Florin Cîțu ca în  noaptea de 1 spre 2 mai să fie eliminate restricțiile de circulație pe timpul nopții.

Astfel, creștinii ortodocși vor putea să circule nestingherit în noaptea de Înviere, restricțiile fiind eliminate pe durata întregii nopți, până la 5 dimineață.

ADVERTISEMENT

Restricțiile de circulație vor fi suspendate și în noaptea de 8 spre 9 mai când musulmanii sărbătoresc Ramadanul.

O noapte întreagă fără restricții

În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase. În perioada 08.05.2021 – 09.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0500, pentru deplasarea și  participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan”, se arată în anexa 1 la Hotărârea 22 a CNSU.

ADVERTISEMENT

Documentul integral poate fi citit AICI.

Prin Hotărârea 22, este prelungită starea de alertă pe teritoriul național cu încă 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie. Anexa 1 menționează și prelungirea programului magazinelor până la ora 20.00 în vinerea dinaintea Floriilor și în Vinerea Mare, în localitățile în care rata de incidență trece de 3,5‰.

Se propune ca, în zilele de 23.04.2021 și 30.04.2021 operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00-20.00”, se arată în anexă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe lista unităților de cazare care pot fi deschise la o capacitate maximă de 70% au fost incluse și stațiunile de pe litoralul Mării Negre, alături de stațiunile de iarnă. Prezentăm mai jos lista completă a acestor stațiuni:

1. Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova;
2. Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita;
3. Borșa și Cavnic din județul Maramureș;
4. Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov;
5. Sovata din județul Mureș;
6. Vatra Dornei din județul Suceava;
7. Voineasa din județul Vâlcea;
8. Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș-Severin;
9. Arieșeni din județul Alba;
10. Durău din județul Neamț;
11. Novaci-Rânca din județul Gorj;
12. Păltiniș din județul Sibiu;
13. Stâna de Vale din județul Bihor;
14. Straja din județul Hunedoara;
15. Constanța, Cap Aurora, Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla, Jupiter, 2 Mai, Vama Veche, Zona Mamaia Nord, Mamaia Sat, Mangalia, Neptun-Olimp, Saturn, Techirghiol, Năvodari și Venus din județul Constanța.

ADVERTISEMENT

În Anexa 2 este prezentată lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Documentul poate fi lecturat AICI.

Relaxarea unor măsuri cu ocazia Învierii și pentru turiștii care vor să meargă de 1 mai la mare a fost anunțată chiar de către premierul Florin Cîțu, printr-o postare pe Facebook.

Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:
– pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
– magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
– stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte).

În plus față de propunerile lui Cîțu, s-a decis ca și în vinerea de dinante de Florii, pe 23 aprilie, să fie permisă prelungirea programului magazinelor cu încă două ore, până la ora 20.00, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 3,5‰.

ADVERTISEMENT