News

Românii se vaccinează doar de frica autorităților. Respingerea în Senat a certificatului verde a împotmolit iarăși campania de imunizare

Evoluția recentă a campaniei de vaccinare arată că populația este dispusă să se vaccineze doar amenințată cu restricții severe în caz că nu o face, precum pierderea locului de muncă sau limitarea circulației.
03.11.2021 | 14:21
Romanii se vaccineaza doar de frica autoritatilor Respingerea in Senat a certificatului verde a impotmolit iarasi campania de imunizare
Românii văd vaccinarea mai mult ca o soluție pentru obținerea certificatului verde decât ca o protecție în fața boliii/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O analiză a datelor privind situația epidemiologică și nivelul vaccinării arată că boala îi sperie mai puțin pe români decât eventualele sancțiuni pentru  cei care nu au certificatul verde.

Perspectiva posibilei pierderi a locului de muncă sau a blocării accesului în diverse instituții sau locuri de agrement determină populația să se vaccineze într-o măsură mai mare decât o face înmulțirea numărului de cazuri noi sau de decese provocate de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, după ce Senatul a respins proiectul de lege privind introducerea obligiativității certificatului verde pentru majoritatea angajaților din sectorul public, numărul zilnic al persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză a scăzut cu mai bine de jumătate în numai câteva zile.

Pericolul bolii nu i-a speriat pe români

Deși România a fost printre cele mai lovite țări din lume de către valul 4 al pandemiei, populația a arătat o stranie impasibilitate în fața pericolului presupus  de infectarea cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, la 1 septembrie Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunța că au fost înregistrate 1.443 de cazuri noi de infectare și 21 de decese. Tot atunci, Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV) inform că 7.971 de români au fost vaccinați cu prima doză.

Pe data de 30 septembrie, la finele unei luni în care devenise evident că România este lovită în plin de valul 4, GCS raporta 12.039 cazuri noi și 176 de decese. Tot în acea zi, CNCAV anunța că 22.095 de persoane au primit prima doză.

ADVERTISEMENT

Astfel, datele indicau pentru luna septembrie o creștere de 8,3 ori a cazurilor noi, tot de 8,3 pentru numărul deceselor, în timp ce creșterea pentru prima doză administrată a fost de numai 2,7 ori. Situația era cu atât mai îngrijorătore, cu cât nu toți românii deja vaccinați cu schimă completă nu se grăbeau să-și facă doza a 3-a de vaccin.

Odată cu luna octombrie,  când s-a ajuns ca de mai multe ori să se depășească pragul de 15.000 infectări zilnice, iar numărul morților să oscileze în jurul a 400, un segment al populației a început să se îndrepte către centrele de vaccinare, aparent de frica bolii.

ADVERTISEMENT

Astfel, cu prima doză au fost vaccinați 39.052 de oameni pe 15 octombrie, iar șase zile mai târziu, când numărul infectărilor a trecut de 16.000, iar cel al deceselor a fost de 448, numărul vaccinaților cu prima doză a ajuns la 62.512.

Coerciția, mai eficientă în stimularea vaccinării

Însă evoluția ulterioară a vaccinării demonstrează că mulți dintre cei care au venit să se imunizeze au făcut-o doar pentru a scăpa de restricțiile preconizate de către autorități. La începutul lunii octombrie, președinții PNL și UDMR, Florin Cîțu, respectiv Ludovic Orban, au depus la Parlament proiectul prin care vaccinarea devenea obligatorie pentru personalul medical și cel din serviciile asistenței de urgență, în caz contrar testarea PCR periodică urmând să fie suportate de către angajații care nu erau vaccinați.

Tot în acea perioadă, programul de guvernare cu care Dacian Cioloș a încercat să devină prim-ministru prevedea obligativitatea certificatului verde pentru accesul în restaurante, cinematografe,  mall-uri etc.

Ulterior, PNL, USR și UDMR au amendat substanțial proiectul depus de Cîțu și Kelemen astfel încât certificatul verde devenea obligatoriu pentru aproape tot sistemul public, o parte considerabilă a celui privat, iar accesul în instituțiile publice al cetățenilor devenea condiționat tot de acest document.

Amenințarea iminentă a acestor restricții care puteau merge până la desfacerea contractului de muncă au determinat o intensificare a campaniei de vaccinare cu mult peste ce a reușit să determine răspândirea bolii, lucru arătat de numărul persoanelor vaccinate cu prima doză în a doua decadă a lunii trecute: 21 octombrie – 62.512;  22 octombrie – 86.385; 23 octombrie – 91.665; 24 octombrie – 83.504; 25 octombrie – 93.049; 26 octombrie – 111.033; 27 octombrie – 111.556. Cu un ritm de creștere nemaiatins din luna apriilie, se părea că asistăm la un reviriment al vaccinării în România, iar naivii credeau chiar că populația reacționează la amenințarea Covid-19.

Însă miracolul a durat numai o săptămână fiind suficientă o decizie politică pentru ca ritmul imunizării populației să se surpe din nou. Pe 26 octombrie, comisiile juridică și de sănătate ale Senatului au adoptat o serie de amendamente care amplificau și mai mult restricțiile pentru cei nevaccinați, însă în plenul de a doua zi proiectul de lege nu a fost adoptat.

Votul din Senat a prăbușit din nou intenția de vaccinare

Reacția populației la acest semnal venit din mediul politic a fost imediată, chiar dacă Senatul nu este forul decizional, iar proiectul urmează să fie dezbătut și în Camera Deputaților. A doua zi după votul din plen, numărul de prime doze administrate a scăzut cu circa 20.000, ajungând la 90.950.

Zilele următoare au spulberat speranțele renăscute legate de un succes al campaniei de vaccinare, numărul de persoane vaccinate cu prima doză scăzând accelerat pentru a se stabiliza la circa 40.000 pe zi: 28 octombrie – 90.950; 29 octombrie – 82.174; 30 octombrie – 57.547; 31 octombrie – 41.196; 1 noiembrie – 48.985; 2 noiembrie – 46.661.

După votul de miercuri seara am avut o descreştere abruptă. Joi am avut 90.000, astăzi sunt 46.000. Acestea sunt ca matematica, sunt faptele până la urmă şi poate exista o relaţionare între aceste două valuri de creştere şi descreştere”, a constatat, marți, ministrul Sănătății, Cseke Attila, citat de News.ro.

Evoluția campaniei de vaccinare este acum în mâinile deputaților. Dacă și ei vor respinge proiectul, decizia lor fiind definitivă, eșecul imunizării în România devine unul definitiv, mai ales că ușoara scădere a numărului  de infectări va reduce și ponderea populației care se simte amenințată de boală. În schimb, un vot favorabil pentru legea privind certificatul Covid ar putea da o nouă șansă pentru obținerea imunizării „de turmă”, chiar și tardivă.

ADVERTISEMENT