News

Românii și bulgarii, cel mai prost plătiți din Europa! Care sunt salariile medii

11.04.2019 | 16:20
Romanii si bulgarii cel mai prost platiti din Europa Care sunt salariile medii

Românii sunt cel mai prost plătiți din Europa. Alături de bulgari, locuitorii din țara noastră au cele mai mici salarii din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Practic primim de aproape patru ori mai puțini bani decât media la nivel european.

Creșterea salariilor anunțată de Guvern nu a ajutat cu nimic

În ciuda creșterilor salariale anunțate cu mare fast de Guvern, situația nu s-a îmbunătățit cu absolut nimic. Potrivit informațiilor date publicității de specialiștii de la Eurostat, costurile forței de muncă au variat între 5,4 și 43,5 euro în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Conform statisticilor, cele mai scăzute valori au fost înregistrate în România și Bulgaria. La polul opus se află Danemarca, Luxemburg și Belgia. Anul trecut, costurile medii orare în privința forței de muncă în întreaga economie, cu excepția sectoarelor agriculturii și administrației naționale, au fost apreciate la 27,4 euro în cadrul UE și 30,6 euro în zona europeană. Cu toate acestea, media încearcă în permanență să mascheze această situație, în ciuda diferențelor semnificative între statele membre ale UE, cu cele mai scăzute costuri de muncă pe oră înregistrate în Bulgaria (5,4 EUR), România (6,9 EUR), Lituania (9,0 EUR), Ungaria (9,2 EUR) şi Letonia (9,3 EUR). şi cea mai mare din Danemarca (43,5 euro), Luxemburg (40,6 euro), Belgia (39,7 euro), Suedia (36,6 euro), Ţările de Jos (35,9 euro) şi Franţa (35,8 euro).

Avem cele mai mici salarii din Uniunea Europeană
Avem cele mai mici salarii din Uniunea Europeană

Ce spun specialiștii Eurostat

Cu toate acestea, Eurostat apreciază că pe parcursul anului 2018, România a înregistrat cele mai mari creșteri salariale dintre statele europene: „Costurile de muncă pe oră au crescut cel mai mult în România şi cel mai puţin în Malta. În zona euro, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Letonia (+ 12,9%), Lituania (+ 10,4%), Estonia şi Grecia Slovacia (ambele + 6,8%). Costurile de muncă pe oră au crescut cel mai puţin în Malta (+ 0,4%), Finlanda (+ 1,2%), Spania (+ 1,3%) şi Portugalia (+ 1,4%)” , a transmis Eurostat.

Atunci când se compară estimările costului forţei de muncă în timp, trebuie utilizate nivelurile exprimate în moneda naţională pentru a elimina influenţa mişcărilor cursului de schimb. Pentru statele membre din afara zonei euro în 2018, au fost observate cele mai mari creşteri ale costurilor orare ale forţei de muncă în întreaga economie, exprimate în moneda naţională. Astfel, România a avut o creştere de 13,3%, iar Ungaria de 9,8%. Cele mai mici creşteri au fost înregistrate în Danemarca (+ 1,9%), Suedia (+ 2,3%) şi Regatul Unit (+ 3,3%)” , arată oficiul european de statistică.