News

Românii stabiliți în Germania pot să devină cetățeni mult mai ușor! Ce se va întâmpla cu copiii născuți aici

Legea cetățeniei din Germania va intra în vigoare pe 27 iunie 2024, fiind așteptată de mulți români. Astfel, obținerea cetățeniei devine mult mai ușoară.
18.06.2024 | 11:10
Romanii stabiliti in Germania pot sa devina cetateni mult mai usor Ce se va intampla cu copiii nascuti aici
Românii stabiliți în Germania pot să devină cetățeni mult mai ușor! Ce se va întâmpla cu copiii născuți aici. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Germania, legea va intra în vigoare pe 27 iunie 2024, după ce a fost semnată de președintele federal Frank-Walter Steinmeier și publicată în Monitorul Federal de Legi pe 27 martie 2024.

Românii stabiliți în Germania pot să devină cetățeni mult mai ușor!

Astfel, românii care doresc să obțină naturalizarea în noua situație juridică și, implicit, cetățenia, trebuie să fie la curent cu aceste schimbări. Potrivit ziarulromanesc.de, noua lege privind cetățenia germană (BGBL 2024 I/204) va intra în vigoare pe 27 iunie 2024.

ADVERTISEMENT

În acest moment străinii vor putea solicita naturalizarea după cinci ani de rezidență în Germania, în loc de opt. Mai mult, cetățenii români care vor naturalizarea nu vor mai fi obligați să renunțe la cetățenia română. Atenție!

Pentru persoanele considerate ”deosebit de bine integrate”, cetățenia poate fi obținută chiar și după trei ani de rezidență. Așadar, conform noii legi, perioada necesară pentru naturalizare a fost scurtată de la 3 la 5 ani, cu posibilitatea de a avea dublă cetățenie, fără alte condiții de a renunța la vechiul pașaport.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acordarea cetățeniei germane va fi automată pentru copiii născuți în Germania din părinți străini, dacă cel puțin unul dintre acești părinți locuiește legal în Germania mai mult de cinci ani consecutivi.

Noi condiții de acordare a cetățeniei pentru românii plecați în Germania

Așadar, oricine locuiește în Germania legal poate să obțină cetățenia germană mult mai ușor pentru copilul nouă născut, după 5 ani de rezidență. Pe lista schimbărilor mai este menționată simplificarea testului pentru cetățenia germană, precum și reguli mai ușoare pentru confirmarea cunoașterii limbii germane pentru persoanele care au venit în Germania înainte de reunificarea acestei țări.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat, însă, că au fost înăsprite criteriile privind resursele financiare necesare. Aici vorbim despre persoane cu venituri mici, lucrătorii contractuali și pensionarii care pot întâmpina dificultăți în îndeplinirea cerințelor de naturalizare.

Cererile de cetățenie care au fost deja depuse, dar care nu au fost momentan procesate vor fi procesate conform noilor reguli, fiind vorba de cererile depuse după 26 iunie 2024. Așadar, toate aceste cereri vor beneficia de condiții mai favorabile, precum perioade scurte de naturalizare sau posibilitatea obținerii dublei cetățenii.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu secțiunea 40a din Legea privind cetățenia (StAG), pentru toate cererile depuse până la 23 august 2023 inclusiv, versiunea anterioară a legii continuă să se aplice dacă conține dispoziții mai favorabile”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii...
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii de EURO la MÂNĂ
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Scapă de caniculă fără aer condiționat. Trucuri verificate
Scapă de caniculă fără aer condiționat. Trucuri verificate
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși