News

Românii țin în dulap zeci de milioane de telefoane nefolosite. Care e motivul

03.03.2021 | 20:48
Romanii tin in dulap zeci de milioane de telefoane nefolosite Care e motivul
ADVERTISEMENT

Peste 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite sunt depozitate în casele românilor, astfel că România se clasează pe locul 9 din 27 de țări din acest punct de vedere.

Studiu efectuat de reBuy arată că Româna a produs 653 de tone de deșeuri de telefoane mobile, iar la nivelul țărilor analizate cantaitatea a ajuns la 23.964 de tone, ceea ce echivalează cu 54 de avioane Boeing 747-8, de 442 de tone fiecare.

ADVERTISEMENT

Potrivit România Liberă, telefonul a ajuns să fie cel mai comun deșeu pentru că oamenii îl înlocuiesc foarte rapid, din cauza faptului că tehnologia evoluează.

Românii au în dulapuri peste 20 de milioane de telefoane nefolosite

Telefonul mobil a devenit una dintre cele mai folosite tehnologii în ziua de astăzi. Acesta a ajuns, însă, să genereze cantităţi tot mai mari de deşeuri, prin simplul fapt că oamenii îl înlocuiesc în mod periodic, nu neapărat că ar fi stricat, ci mai mult din prisma faptului că „nu mai este la modă”.

ADVERTISEMENT

În acest fel, românii ajung să depoziteze în casă telefoanele mobile vechi pe care nu le mai folosesc sau chiar mai rău de atât, ajung să le arunce la gunoi, în loc să le recicleze.

Odată ajunse la gropile de gunoi, acestea devin nocive pentru mediu din cauza substanţelor chimice toxice pe care le conţin, cum ar fi plumbul şi cromul“, au menționat Asociaţiei Respo DEEE.

ADVERTISEMENT

Studiul relevă că în România există 22 de milioane de telefoane nefolosite, situând țara noastră pe locul 9 în cele 27 de țări analizate, dintre care 24 din Europa (Suedia, Finlanda, Lituania, Estonia, Anglia, Portugalia, Danemarca, Austria, România, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Irlanda, Spania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Croaţia, Olanda, Polonia), la care se adaugă Canada, SUA și Noua Zeelandă.

Cel mai mare număr de telefoane mobile nefolosite e în SUA (223 de milioane), Germania și Marea Britanie. La polul opus se află Slovenia, Letonia și Estonia, țări cu 2.3 milioane, 1.7 milioane respectiv 1.6 milioane de telefoane uzate.

ADVERTISEMENT