News

Românii vor fi vaccinati în continuare cu lotul AstraZeneca ABV2856. Dozele au fost carantinate saptămâna trecută

19.03.2021 | 22:21
Românii vor fi vaccinati în continuare cu lotul AstraZeneca ABV2856. Dozele au fost carantinate saptămâna trecută
Românii vor fi vaccinati în continuare cu lotul AstraZeneca ABV2856. Dozele au fost carantinate saptămâna trecutăSursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dozele din lotul ABV 2856 AstraZeneca vor fi puse în folosință în România. Acestea au fost carantinate săptămâna trecută.

Comitetul Național de Vaccinare din România a hotărât continuarea vaccinării cu cele peste patru mii de doze rămase din lotul carantinat. Decizia vine după ce Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat că vaccinul este sigur pentru utilizare și eficient.

ADVERTISEMENT

Instituția de reglementare și pentru evaluarea produselor medicamentoase a evaluat serul produs de AstraZeneca, după ce tot mai multe state au suspendat utilizarea acestuia. Motivele sunt reprezentate de temeri cu privire la unele efecte adverse severe, tromboze cerebrale.

Românii vor fi vaccinati în continuare cu lotul AstraZeneca ABV2856. Dozele au fost carantinate saptămâna trecută

Decizia a fost luată după o ședință a tuturor instituțiilor implicate:„în urma ședinței de astăzi, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca”.

ADVERTISEMENT

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate”, au trasmis reprezentații CNCAV printr-un comunicat.

Aceștia au asigurat oamenii că sunt transparenți și responsabili: „CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.”

România a decis carantinarea lotului ABV2856 după ce o măsură similară a fost luată în Italia. Aceasta a fost provocată de decesul a doi oameni, după vaccinare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, tot mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, până la informații concrete ale Agenției Europene a Medicamentelor. Temerile erau provocate de apariția unor tromboze după administrarea serului.

EMA a precizat că nu poate exclude cu totul legătura vaccinului cu formarea cheagurilor de sânge. Totuși, reprezentanții instituției au menționat că serul este sigur și eficient.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri