News

Românii vor primi 1.400 de lei pentru facturile la energie. Când se acordă banii

Anul 2023 vine cu un nou sprijin important pentru români din partea statului. Cetățenii vor primi, în două tranșe, 1.400 de lei, bani destinați facturilor la energie.
08.12.2022 | 21:36
Romanii vor primi 1400 de lei pentru facturile la energie Cand se acorda banii
Guvernul a aprobat sprijinul de 1.400 de lei pentru energie. Românii care primesc acești bani. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În ședința de joi, 8 decembrie, Guvernul a aprobat două acte normative prin care statul va acorda două vouchere importante în 2023: 1.400 de lei, în două tranșe, pentru plata energiei și alte șase vouchere sociale de câte 250 de lei pentru alimente.

Guvernul a aprobat sprijinul de 1.400 de lei pentru energie. Românii care primesc acești bani

Coaliția de guvernare PNL – PSD – UDMR a decis, joi, ca vouchere de 250 de lei, destinate persoanelor vulnerabile, să fie acordate și pe parcursul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acest ajutor, Executivul a decis și acordarea sumei de 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a ajuta persoanele cu venituri mici să-și plătească facturile, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Oficialul Guvernului a spus că circa 3,9 milioane de români vulnerabili vor primi în 2023 acest ajutor de 1.400 de lei.

ADVERTISEMENT

”Numărul estimat al beneficiarilor este de 3,9 milioane de persoane. Listele vor fi întocmite de Ministerul Muncii. Mecanismul se va derula prin intermediul MIPE în parteneriat cu Poșta Română și toate formele de energie se pot deconta”, a spus Marcel Boloș, într-o conferință de presă.

Când vor primii cei 3,9 milioane de români suma de 1.400 de lei

Românii eligibili vor primi cei 1.400 de lei pe așa-numit carduri de energie. Banii vor fi virați în două tranșe egale, a câte 700 de lei. Prima tranșă va fi în februarie 2023, iar a doua în septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș a mai punctat faptul că acest card de energie nu va avea valoare nominală.

”Are elemente de securitate, respectiv cod de bare. Dă dreptul beneficiarului la compensarea prețului la energie, nu este transmisibil și nu se poate ridica numerar de pe el, deci practic beneficiarul prin intermediul cardului face dovada că este beneficiar al acestui ajutor, iar Poșta operează plățile către furnizorii de energie”, a spus ministrul.

Conform ordonanței adoptate joi de Guvern, vor beneficia de această măsură următoarele categorii de persoane:

ADVERTISEMENT
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
    persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
ADVERTISEMENT