Guvernul introduce un nou tip de sprijin financiar destinat unor categorii de români. Ministrul finanțelor a anunțat că vor fi alocate fonduri pentru susținerea activităților din domeniul protecției copilului.
În plus, Marcel Boloș a declarat că 100 de milioane de lei au fost direcționați către programul Start-Up Nation, destinat să sprijine dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii.
„Alocăm 300 milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară pentru două direcții importante despre care m-ați întrebat:
1. 𝟐𝟎𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐥𝐞𝐢 către Ministerul Dezvoltării pentru 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 din sistemul de protecție a copilului, a măsurilor de protecție de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap și a căminelor pentru persoane vârstnice. Sunt bani care vor ajunge la 36 consilii județene.
Este vorba despre copii aflați în situații dificile, persoane cu dizabilități care au nevoie de îngrijire specială și seniori care își petrec zilele în cămine de bătrâni, care au nevoie de ajutor imediat.
2. 𝟏𝟎𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐥𝐞𝐢 merg către Ministerul Economiei pentru a acoperi o nouă tranșă de plăți către antreprenorii care au depus dosarele de decont pe programul 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭-𝐮𝐩 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧”, a transmis Marcel Boloş, într-o postare pe Facebook.
De asemenea, ministrul a precizat că în lunile octombrie și noiembrie au fost adăugate 200 de milioane de lei în acest program, iar Guvernul intenționează să finalizeze plățile restante până la sfârșitul anului, pentru a stimula inițiativele de afaceri și economia locală. Rămâne de văzut și câți bani vor fi alocați pentru fiecare persoană în parte și cum se va face distribuirea.
„Sunt decizii ce reflectă echilibrul pe care trebuie să-l menținem: să încurajăm și susținem concret dezvoltarea mediului de afaceri, dar să ne asigurăm în același timp că nu este lăsat nimeni în urmă”, a concluzionat Boloş.
În paralel, Guvernul a decis să ofere un ajutor de 750 de lei persoanelor vulnerabile pentru instalarea repartitoarelor de căldură. Potrivit Ministerului Energiei, acest program, finanțat parțial din fonduri europene, are un buget total de 375 de milioane de lei și vizează sprijinirea familiilor cu venituri sub 2.000 de lei pe lună.
„Acest program reprezintă angajamentul nostru de a sprijini familiile vulnerabile în optimizarea consumului de energie termică. Prin alocarea unui buget de aproape 400 milioane de lei şi implementarea unor soluţii eficiente, cum sunt sistemele de repartitoare pentru energie termică, ne propunem să facem paşi reali către eficientizarea energetică a tuturor gospodăriilor.
Ne dorim ca fiecare familie vulnerabilă să poată beneficia de facturi mai mici şi de un control mai precis asupra consumului de energie. Avem încredere că această măsură va aduce o îmbunătăţire în calitatea vieţii celor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.
Fiecare gospodărie eligibilă poate primi până la 750 de lei pentru achiziționarea și instalarea acestor dispozitive, termenul limită pentru utilizarea fondurilor fiind 31 decembrie 2025.
Ajutorul financiar va fi oferit sub forma unui „card pentru repartitoare,” care va fi distribuit prin Poșta Română. Montarea repartitoarelor va fi realizată de firme autorizate, iar decontarea cheltuielilor se va face pe baza unor documente justificative.